Την απόσυρση του έργου του Βέλγου Τιερί ντε Κορντιέ από την έκθεση Outlook αποφάσισε το ΔΣ του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και ο διευθυντής της έκθεσης, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική έρευνα.

43

Την απόσυρση του έργου του Βέλγου καλλιτέχνη Τιερί ντε Κορντιέ από την έκθεση Outlook αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και ο διευθυντής της έκθεσης, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Ο επίμαχος πίνακας απεικονίζει, μεταξύ άλλων, έναν μεγάλο σταυρό και ένα ανδρικό όργανο. Για το θέμα έχει ήδη ζητήσει προκαταρκτική έρευνα ο εισαγγελέας.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει ότι μόλις την Τρίτη, 45 ημέρες μετά τα εγκαίνια της έκθεσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, και ενώ αυτή έχει παρουσιαστεί σε πλήθος Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων και έχει δεχθεί χιλιάδες επισκεπτών, πληροφορήθηκε ότι «στην έκθεση περιλαμβάνεται έργο Βέλγου καλλιτέχνη που προκάλεσε ήδη έντονες αντιδράσεις ως προσβλητικό του σταυρού, δηλαδή του συμβόλου της Χριστιανικής Θρησκείας».

«Η έντονη συζήτηση που προκλήθηκε τείνει να επισκιάσει την ουσία της έκθεσης και να παρεμποδίσει την επαφή του ευρύτερου κοινού με την σύγχρονη τέχνη» σημειώνει ο υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας ότι «στόχος όμως της έκθεσης Outlook ήταν ακριβώς να είναι αντιπροσωπευτική των διεθνών ρευμάτων και να προκαλέσει το γνήσιο ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού για την σύγχρονη τέχνη».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σταθμίζοντας συνεπώς όλα τα δεδομένα το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και ο διευθυντής της έκθεσης αποφάσισαν να αποσυρθεί το συγκεκριμένου έργο και να τοποθετηθεί στη θέση του ανακοίνωση για τους λόγους της απόσυρσης».

Την απόσυρση του έργου από την έκθεση ζήτησε με επιστολή του προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο τέως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ.

«Ζητώ να δώσετε εντολή να αποσυρθεί άμεσα από την έκθεση» αναφέρει ο κ. Έβερτ, υπογραμμίζοντας ότι ο πίνακας προσβάλλει βάναυσα το Χριστιανισμό και κατά συνέπεια δεν μπορεί να παραμείνει αναρτημένος σε δημόσιο χώρο.

Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση ότι «οι άσχετοι που επέτρεψαν την παρουσίαση ενός τέτοιου πίνακα ζωγραφικής θα υποστούν τις δέουσες συνέπειες και θα τιμωρηθούν».

Το θέμα σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ.Ρουσόπουλος, επισημαίνοντας: «Το έργο προσβάλλει τα ιδεώδη και τις πνευματικές αξίες του κόσμου μας. Η χυδαιότητα δεν παράγει πολιτισμό. Θα έπρεπε οι διοργανωτές της έκθεσης να το αξιολογήσουν πριν το εκθέσουν και εκτεθούν και οι ίδιοι».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός έδωσε παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλο να διενεργήσει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για πιθανή διάπραξη αξιοποίνων πράξεων και ανεύρεση τυχόν υπαιτίων.

Στην παραγγελία του ο κ. Λινός επισυνάπτει την επιστολή που του απέστειλε ο βουλευτής Γ. Καρατζαφέρης, η οποία περιέχει την ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στη Βουλή για το επίμαχο θέμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr