Δευτερολογίες πριν από το «ραντεβού» με την απόφαση στις 8 Δεκεμβρίου
Στις 24 Νοεμβρίου, μετά τις δευτερολογίες ορισμένων κατηγορουμένων, και έπειτα από 162 συνεδριάσεις, ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κήρυξε το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας και διέκοψε για τις 8/12, οπότε θα απαγγείλει την απόφαση επί της ενοχής ή όχι των «19».
53
Στις 24 Νοεμβρίου, μετά τις δευτερολογίες αρκετών εκ των κατηγορουμένων και έπειτα από 162 συνεδριάσεις του δικαστηρίου, ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μιχάλης Μαργαρίτης, κήρυξε το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας και διέκοψε για τις 8 Δεκεμβρίου οπότε θα απαγγείλει την απόφαση επί της ενοχής ή όχι των «19» για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη.
Από τους κατηγορούμενους ο Σάββας Ξηρός δεν δευτερολόγησε επικαλούμενος προβλήματα υγείας, ενώ ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ήταν ο τελευταίος που δευτερολόγησε και έκλεισε λέγοντας: «Θεωρητικά το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να λάβει μια ιστορική απόφαση. Όμως, μετά απ όσα συνέβησαν αυτούς τους οκτώ μήνες, δεν έχω καμία αυταπάτη, καμία τέτοια ελπίδα. Κυρίως γιατί λείπουν από το δικαστήριο οι απαραίτητες καπνοσακούλες». Στη φράση αυτή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου ο πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε: «ή μήπως είναι πολύ γεμάτες;».
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του που να τεκμηριώνουν την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποτυπώματά του σε σταθερά σημεία στις γιάφκες και μίλησε για προαποφασισμένη κρίση των δικαστών. «Αν αυτή ήταν μια κανονική δίκη, θα ήμουν σίγουρος ότι θα ήμουν σπίτι μου ελεύθερος. Όμως δεν είμαι. Όλα είναι προαποφασισμένα» είπε.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, από την πλευρά του, στη δευτερολογία του εμφανίστηκε σίγουρος για την απόφαση του δικαστηρίου. «Θα μας κηρύξετε ενόχους με βάση το δίκαιο του νικητή. Για εμάς οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε αθώοι ούτε ένοχοι, είναι αναγκαίοι» υποστήριξε.
Η 17Ν είχε επιλεγμένους στόχους προκειμένου να αντιδράσει στην κρατική βία και την αδικία, δήλωσε, τονίζοντας ότι «δεν δράσαμε με όρους πολέμου, αντιτάξαμε την προσεγμένη δίκαιη αντιβία. Ωστόσο αντιμετωπιστήκαμε με ωμή βία, συκοφάντιση και διαστρέβλωση, με εξοντωτικές συνθήκες κράτησης».
Νωρίτερα, ο Γιάννης Σερίφης είχε χαρακτηρίσει στη δευτερολογία του ύπουλη και εκδικητική την πρόταση του εισαγγελέα, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση για ποιο λόγο παραπέμφθηκε σε δίκη και με ποια στοιχεία. Παράλληλα, ζήτησε από τους δικαστές να στείλουν ένα διδακτικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο με την απόφαση που θα πάρουν.
Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με όσα κατηγορείται, τονίζοντας ότι είναι τροτσκιστής και στρατευμένος στο κίνημα επί 40 χρόνια. «Να σκύψετε στα έγγραφα που έχω φέρει για να αποδείξω την αθωότητά μου» είπε.
Ο Ηρακλής Κωστάρης χαρακτήρισε ψεύδη και αοριστίες, αλλά και σεναριακή αλήθεια όσα περιγράφονται εναντίον του και κλαίγοντας ζήτησε από τους δικαστές να τον βοηθήσουν να βγει από τον εφιάλτη που ζει εδώ και 1,5 χρόνο, καθώς -όπως είπε- είναι αθώος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με τη σημερινή ημέρα το δικαστήριο συμπλήρωσε 162 συνεδριάσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ελένη Παπαδοπούλου: Τα χρέη και η διαμάχη για το ακίνητο – Πώς έφτασαν οι Αρχές στη σύλληψη του γιου της
- Η διορία για μεταγραφές εκπνέει και αυτοί είναι οι παίκτες που ίσως αλλάξουν μπασκετική στέγη το 2026
- H φωτογραφία του 2025 της UNICEF – Ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν μελετάει στο «Κρυφό Σχολειό»
- Bitcoin: Διέψευσε 10 κορυφαίους αναλυτές μέσα στο 2025
- Το εδαφικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τραμπ με Ζελένσκι – Ο Πούτιν παρακολουθεί και σφυροκοπά την Ουκρανία
- Καιρός: Παγετός και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν σε 53 περιοχές
