«Νεκρή» η διεθνής συμφωνία για το κλίμα μετά την άρνηση της Ρωσίας να την επικυρώσει
Μόσχα: Η Ρωσία δεν πρόκειται να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, διότι απειλεί την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος του Κρεμλίνου. Η συμφωνία, βασικό θέμα της διεθνής σύνοδου για το κλίμα που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στο Μιλάνο, φαίνεται ότι θα παραμείνει ανενεργή.
Μόσχα: Η Ρωσία δεν πρόκειται να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, διότι απειλεί την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος του Κρεμλίνου. Η συμφωνία, βασικό θέμα της διεθνής σύνοδου για το κλίμα που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στο Μιλάνο, φαίνεται ότι θα παραμείνει ανενεργή.
«Το Πρωτόκολλο του Κιότο θέτει σημαντικούς περιορισμούς στην οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας. Ασφαλώς, στη σημερινή του μορφή δεν είναι δυνατό να επικυρωθεί» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αντρέι Ιλαριόνοφ, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης υπό τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το πρωτόκολλο έχει υπογραφεί από περίπου 150 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ρωσία. Δεν μπορεί όμως να ενεργοποιηθεί προτού επικυρωθεί από το 55% των κρατών που το αποδέχθηκαν, στις οποίες πρέπει να αναλογεί τουλάχιστον το 55% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.
Χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας αυτή η απαίτηση δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί. Οι ΗΠΑ. ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν το πρωτόκολλο, επίσης λόγω του κόστους.
Το Πρωτόκολλο του Κιότο προβλέπει μείωση της εκπομπής των έξι αερίων που πιστεύεται ότι προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 8%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2012.
Ακόμα και η ΕΕ, που υποστηρίζει ένθερμα τη συμφωνία και την έχει ήδη θέσει ανεπίσημα σε εφαρμογή, φαίνεται να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του.
Στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ στο Μιλάνο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος αναμένεται να ανακοινώσει ότι μέχρι το 2010 οι χώρες-μέλη θα έχουν μειώσει την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά μόλις 0,5%, αντί για το επιθυμητό 8%.
Πηγή: ΑΠΕ/Reuters
health.in.gr
- Φως στο Τούνελ: Νέα στοιχεία για την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας
- «Φοβάμαι να σας πω…» – Αντιφάσεις στις καταθέσεις των δύο 22χρονων για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα
- Σοκ στην Βρετανία: Πρώην πολιτικός δηλώνει ένοχος για 48 κατηγορίες – Νάρκωνε και βίαζε την πρώην σύζυγό του
- Πώς οι ΗΠΑ απήγαγαν τον Μαδούρο μέσα σε δύο λεπτά: Ελικόπτερα, χαμηλές πτήσεις και πυρά στο Καράκας
- Αγρίνιο: Φωτογραφίες ντοκουμέντα από δολοφονία του 50χρονου κοινοτάρχη – Στα 10 με 15 μέτρα πυροβόλησε ο δράστης
- Η φιλοδοξία των Μαμντάνι για τη νέα τους, ιστορική κατοικία Gracie Mansion; Η τοποθέτηση μπιντέ