Πλεόνασμα από το 2006 και μειώσεις φόρων στο Πρόγραμμα Σταθερότητας
Επιστροφή σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2006 (αργότερα απ ότι είχε παλαιότερα υπολογισθεί) προβλέπει το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Στο 35% θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα έως το 2008, σε 30% για τις εταιρείες.
27
Ρυθμό ανάπτυξης 4,2% για το 2004, μείωση της ανεργίας στο 8% και πληθωρισμό στο 3% προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), που υποβλήθηκε τη Δευτέρα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, προβλέπεται ο περιορισμός του στο 1,2% του ΑΕΠ το 2004 και συνεχής μείωσή του τα επόμενα χρόνια, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 98,5% του ΑΕΠ το 2004, με συνεχιζόμενη μείωση και τα επόμενα χρόνια (έως το 2006).
Αναλυτικά, το Πρόγραμμα Σταθερότητας προσανατολίζεται στη μείωση του δημοσίου χρέους, στην εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αλλά και στην αύξηση του ΑΕΠ και των επενδύσεων.
Έτσι, το ΠΣΑ προβλέπει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 4,2% το επόμενο έτος, κατά 4% το 2005 και κατά 3,8% το 2006. Για τις επενδύσεις προβλέπεται ότι θα υπερβούν το 25% ως ποσοστό του ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ για την ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται ρυθμός αύξησης άνω του 3%.
Για το δημόσιο χρέος το ΠΣΑ αναφέρει ότι η μείωση θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη. Το 2004 θα μειωθεί στο 98,5% (ξεπερνά τώρα το 100%), ενώ το 2005 θα περιοριστεί στο 94,6% και το 2006 στο 90,5%.
Αισιόδοξες επίσης είναι οι προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα, αφού από το 1,2% του ΑΕΠ το 2004 προβλέπεται η περαιτέρω μείωσή του στο 0,5% του ΑΕΠ το 2005 και η εμφάνιση μικρού πλεονάσματος (46 εκατ. ευρώ) το 2006.
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη τιμών καταναλωτή, από το 3,5% που αναμένεται να κλείσει φέτος, προβλέπεται η υποχώρησή του στο 3% το 2004, στο 2,8% το 2005 και στο 2,6% στο τελευταίο έτος εφαρμογής του τρέχοντος ΠΣΑ.
Τέλος, για την ανεργία οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, δηλαδή προβλέπεται το 2006 να έχει περιοριστεί στο 7%, αφού προηγουμένως το 2005 θα βρίσκεται στο 8% και το 2004 περίπου στο 8,5%.
Το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει επίσης τη μείωση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων όπως και του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά κατά μια μονάδα κάθε χρόνο από το 2005 έως και το 2009.
Έτσι ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος θα μειωθεί από το 40% που είναι σήμερα στο 35%, ενώ ο συντελεστής φορολογίας κερδών θα περιοριστεί στο 30% από το 35% σήμερα.
Εναλλακτικό σενάριο
Όπως συμβαίνει κάθε φορά που υποβάλλεται ΠΣΑ, το υπουργείο Οικονομίας ενσωματώνει σε αυτό και το λεγόμενο εναλλακτικό σενάριο, το οποίο στηρίζεται στην υπόθεση ότι η παγκόσμια οικονομία θα είναι βραδύτερη εκείνης της οποίας κάνουν λόγο οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών κατά τη τρέχουσα χρονική περίοδο.
Εάν η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι βραδύτερη απ ό,τι προβλέπεται τώρα, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα περιοριστεί τα επόμενα τρία χρόνια στο 3,3%, η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους θα είναι βραδύτερη (αντί 90,5% του ΑΕΠ το 2006 θα περιοριστεί στο 93,5% το ίδιο έτος). όπως προφανώς και η μείωση του δημοσίου ελλείμματος.
Η κατάρτιση του ΠΣΑ έχει βασιστεί σε συγκεκριμένες παραδοχές, όπως ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιταχυνθεί από το 4% το 2004 στο 4,6% την επόμενη διετία και ότι η μέση διεθνής τιμή του πετρελαίου θα υποχωρήσει το επόμενο έτος στα 25,6 δολάρια το βαρέλι (από 28,3 φέτος) και στα 24 δολάρια τα δύο επόμενα έτη (2005 και 2006).
Επίσης, βασίζεται στην παραδοχή ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα διαμορφωθεί στα 1,16 δολάρια το 2004 και στα 1,15 δολάρια το 2005 και το 2006. Τέλος, προβλέπεται η ανοδική πορεία των επιτοκίων στην ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Το Total Eclipse of the Heart της Μπόνι Τάιλερ ξεπέρασε το ένα δισ. streams – «Σχεδόν τίποτα» τα έσοδα δηλώνει η ίδια
- Εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα: Εντοπίστηκε η σορός της πέμπτης εργάτριας που αναζητείτο μετά τη φωτιά στη Βιολάντα
- Ο Ιωαννίδης ξεπέρασε τον τραυματισμό του και επιστρέφει
- Δέντρο έπεσε πάνω σε τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πύργος – Κατάκολο – Στο νοσοκομείο ο μηχανοδηγός
- Ρώσος στρατηγός: Η Ρωσία κατέλαβε 17 κοινότητες και 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Ουκρανία τον Ιανουάριο
- Η αποστολή του Ολυμπιακού για το ματς με το Άγιαξ (pic)