51

Στις 12 Δεκεμβρίου αποχωρεί τελικώς από την πολιτική σκηνή του Καναδά ο Ζαν Κρετιέν, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη -δύο ημέρες μετά την πανηγυρική εκλογή από το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών Πολ Μαρτέν ως διαδόχου του επί σειρά δέκα ετών πρωθυπουργού του Καναδά.

Την ακριβή ημερομηνία παραίτησής του ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο ίδιος ο Κρετιέν έπειτα από κατ ιδίαν συνάντηση με τον διάδοχο και αντίπαλο (τον είχε παύσει από υπουργό Οικονομικών τον Ιούνιο του 2002) Πολ Μαρτέν στην Οττάβα. «Του εύχομαι καλή τύχη» αρκέστηκε να δηλώσει ο Κρετιέν.

Όπως επισημαίνει το Reuters, βάσει του πολιτικού συστήματος του Καναδά, η διαδοχή γίνεται αυτόματα δίχως να υπάρχει ανάγκη εκλογών. Εντούτοις, ο Πολ Μάρτεν -που εξελέγη από το Φιλελεύθερο Κόμμα με το συντριπτικό 94%- άφησε να εννοηθεί πως θα προκηρύξει εκλογές το 2004 προκειμένου να μην υπηρετήσει μόνο τα δύο τελευταία χρόνια που απομένουν από τη θητεία του Κρετιέν.

Ο Καναδός πρωθυπουργός -ο οποίος το Δεκέμβριο συμπληρώνει τα 70 του έτη- είχε δηλώσει πως επρόκειτο να παραιτηθεί έως το Φεβρουάριο του 2004. Όπως επισήμανε, επέλεξε τη 12η Δεκεμβρίου, καθώς επιθυμεί να μετάσχει στη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας που θα γίνει στη Νιγηρία από τις 5 έως τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ αμέσως μετά θα επισκεφθεί τη Γαλλία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ