Αθήνα: Τον περιορισμό κατά 10% των δοσολογιών αλατιού ή ζάχαρης που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή-παρασκευή τροφίμων προτείνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, σε Επιμελητήρια και στις Ομοσπονδίες Ζαχαροπλαστών και Εστιατόρων.

Η εν λόγω πρόταση έχει ως στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων που έχουν για την υγεία οι παραπάνω ουσίες, ιδίως στα παιδιά και στους νέους.


Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα θα έχουν, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, εκτός από τον περιορισμό του κόστους παραγωγής, σχετικό σήμα στην επιφάνεια των συσκευασιών, στις διαφημίσεις, στις βιτρίνες και αλλού.

Επιπλέον, τόσο το ΙΝΚΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), καλωσορίζουν το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προσθετικά τροφίμων.


Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ΙΝΚΑ, μόνο η εναρμόνιση της σχετικής νομοθεσίας θα εξασφαλίσει τη σωστή ενημέρωση των Ευρωπαίων καταναλωτών και το δικαίωμά τους να επιλέγουν τι είδους τρόφιμα θέλουν να καταναλώνουν.

Στην ευρωπαϊκή αγορά κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός τροφίμων στα οποία έχουν προστεθεί θρεπτικές μικρο-ουσίες όπως βιταμίνες και άλατα. Η ενίσχυση των τροφίμων με θρεπτικές ουσίες γινόταν σε αρχικό στάδιο για να αντιμετωπιστεί μια συγκεκριμένη έλλειψη σε κάποια θρεπτικά συστατικά που είχε διαπιστωθεί σε τμήμα πληθυσμού ή σε ολόκληρο τον πληθυσμό μιας χώρας.

Ωστόσο, σήμερα οι ανάγκες του μάρκετινγκ κατέχουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των τροφίμων η οποία γίνεται πλέον αδιακρίτως και δίχως να έχει διαπιστωθεί έλλειψη βιταμινών ή άλλων απαραίτητων στοιχείων στον οργανισμό του πληθυσμού.


Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr