Γονίδιο αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού
Καλιφόρνια: Nα εμποδίσουν, ακόμα και να αναστρέψουν τον καρκίνο του μαστού σε ποντίκια ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι παρουσίασαν τη μελέτη τους στο 24ο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Έρευνα κατά του Καρκίνου του Μαστού, τις αρχές της εβδομάδας στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας.
Καλιφόρνια: Nα εμποδίσουν, ακόμα και να αναστρέψουν τον καρκίνο του μαστού σε ποντίκια ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι παρουσίασαν τη μελέτη τους στο 24ο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Έρευνα κατά του Καρκίνου του Μαστού, τις αρχές της εβδομάδας στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ Κάρντιφ κατάφεραν να αναστρέψουν την εξέλιξη του καρκίνου στα ποντίκια επεμβαίνοντας σ’ ένα γονίδιο που μοιάζει με αναστολέα της νόσου.
Συγκεκριμένα απέδειξαν ότι η απενεργοποίηση ενός μόνο γονιδίου που ονομάζεται beta-1 integrine ήταν αρκετή για την πρόληψη ή τη διακοπή της ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού σε ποντίκια. Το γονίδιο αυτό ρυθμίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυτταρικών ιστών του μαστού και την επιβίωσή τους. Αν η λειτουργία του διαταραχθεί, μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό όγκων.
Η απενεργοποίηση του γονιδίου έγινε παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού στα ποντίκια με ευαισθησία στη νόσο ή σε άλλα ήδη προσβεβλημένα από την ασθένεια.
Η ανακάλυψη αυτή προσδιορίζει την ταυτότητα νέων μοριακών στόχων για φάρμακα που να προλαμβάνουν ή και να εξαλείφουν τον καρκίνο του μαστού στη γυναίκα, σύμφωνα με την ομάδα Αμερικανών, Καναδών και Ελβετών ερευνητών.
»Είναι πολύ ενθαρρυντικό, τα αποτελέσματά μας συνιστούν ένα μέσο τροποποίησης της βιολογικής εξέλιξης του καρκίνου του μαστού για ν’ αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα ή ακόμη και να προληφθεί», δήλωσε ο Δρ Κάρντιφ.
»Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η παρουσία του γονιδίου είναι απολύτως καθοριστική στην ανάπτυξη των όγκων του μαστικού αδένα. Τώρα έχουμε ένα καλό στόχο και η πρόσκληση είναι να ορίσουμε ένα φάρμακο που μπορεί ν’ αναστέλλει τη δραστικότητά του», εξήγησε ο Γουίλιαμ Μίλερ, καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ του Μόντρεαλ, και συν-επικεφαλής της μελέτης.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Πάνος Ρούτσι: Πώς έμαθε για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη – Για αδιαφορία κατηγορεί την κυβέρνηση
- Κικίλιας: «Να ξυπνήσει η Ευρώπη, να ξανασχεδιαστούν πολιτικές» για τον πρωτογενή τομέα
- Ολυμπιακός: «Τρέλα» με Ελ Κααμπί στο αεροδρόμιο – Υπέγραψε memorabilia από τον τελικό του Conference League (vids)
- Κ. Καραμανλής: Οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και δεκτικοί απέναντι στους αγρότες και κτηνοτρόφους
- Αγρότες: Έξω από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων τα τρακτέρ – Νέα μπλόκα σε Κάστρο Βοιωτίας, γέφυρα Ευήνου και Χανιά
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [07.12 – 13.12.2025]

