Ο Τζορτζ Ρόμπερτσον δεν αποκλείει μελλοντική ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ
Η Ρωσία μπορεί μελλοντικά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού της διεθνούς τρομοκρατίας, δηλώνει την Κυριακή ο απερχόμενος γγ της Συμμαχίας Τζορτζ Ρόμπερτσον, απορρίπτοντας εκ νέου την προωθούμενη αυτόνομη άμυνα της ΕΕ.
51
Η Ρωσία μπορεί μελλοντικά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού που ονομάζεται πλέον διεθνής τρομοκρατία, δηλώνει ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Τζορτζ Ρόμπερτσον, απορρίπτοντας εκ νέα τα ευρωπαϊκά σχέδια αυτόνομης άμυνας.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Κυριακή στη γερμανική Bild am Sonntag, ο λόρδος Ρόμπερτσον δηλώνει πεπεισμένος ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί και αφότου ο ίδιος παραδώσει το Δεκέμβριο τα ηνία στον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, Γιάπ ντε χοπ Σχέφερ.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι σε μερικά χρόνια η Ρωσία θα συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ. Αντιμετωπίζουμε αμφότεροι έναν κοινό εχθρό: τη διεθνή τρομοκρατία» αναφέρει ο λόρδος Ρόμπερτσον, ο οποίος αναμένεται το Φεβρουάριο να αναλάβει αντιπρόεδρος της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Cable & Wireless Plc.
Τα 19 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν προ ενός έτους να «υποδεχθούν» έως το Μάιο του 2004 επτά νέες χώρες: Βουλγαρία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ρομανία, Σλοβακία και Σλοβενία, ενώ ήδη διεξάγονται μηνιαίως συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους των ρωσικών υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας.
Βάσει των όσων επισημαίνει το Reuters, στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ο Τζορτζ Ρόμπερτσον επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του αναφορικά με την προωθούμενη αυτόνομη άμυνα της ΕΕ, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή της στη βελτίωση των αμυντικών της ικανοτήτων.
«Από κοινού τα ευρωπαϊκά μέλη [του ΝΑΤΟ] διαθέτουν 1,4 εκατομμύρια στρατιώτες και επιπλέον ένα εκατομμύριο σε εφεδρεία. Εντούτοις, μόνο 55.000 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποστολές στο εξωτερικό. Αυτού του είδους οι στρατοί υπάρχουν μόνο στο χαρτί» ανέφερε ο Ρόμπερτσον.
«Ο ανταγωνισμός [μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ] θα είναι καταστροφικός και για τους δύο οργανισμούς. Θα είναι μία σπατάλη χρημάτων, χρόνου και ενέργειας. Η Ένωση μπορεί να αντλήσει από τα αποθέματα του ΝΑΤΟ για τις δικές της αποστολές. Στα Βαλκάνια, η Συμμαχία και η Ευρώπη έχουν αποδείξει ότι μπορούν να εργαστούν μαζί. Θα αποτύχουν αν ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους» προσέθεσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γεραπετρίτης από Λιβύη: Προχωρήσουμε σε συζητήσεις για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ
- Τροχαία: Πενθήμερο εντατικών ελέγχων στην Αττική – Συνελήφθησαν 20 οδηγοί, οι 10 υπό την επήρεια αλκοόλ
- Ο «συναγερμός» του Μπαρτζώκα και η… Μπαρτσελόνα
- Νίκος Μουτσινάς: Η guest εμφάνισή του στο Έχω παιδιά
- Αχαρνές: Συνελήφθη 25χρονος για διατάραξη κοινής ησυχίας – Το ηχοσύστημα μεγάλης ισχύος στο αυτοκίνητό του
- Τσιτσιπάς: «Αυτές είναι οι στιγμές που με κάνουν να απολαμβάνω πραγματικά το παιχνίδι»
- «Ήταν σχιζοφρενής» – Τι κατέθεσε ο ψυχίατρος για τον Γάλλο που «θέρισε» τη Ράνια
- Tι δουλειά έχει η Κιμ Καρντάσιαν στο Μπρόντγουεϊ;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442