36

Ο ποιοτικός ύπνος εδραιώνει στη μνήμη χρήσιμες πληροφορίες και ταυτόχρονα βοηθά να ανακληθούν αναμνήσεις που είχαν χαθεί μέσα στη σύγχυση της ημέρας, αποκαλύπτει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

«Ο ύπνος έχει τουλάχιστον δύο ανεξάρτητες επιδράσεις στη μάθηση» γράφει στο περιοδικό Nature ο Ντάνιελ Μαργκόλιας του Πανεπιστημίου του Σικάγο. «Ο ύπνος παγιώνει τις αναμνήσεις, προστατεύοντάς τες από μεταγενέστερες παρεμβολές ή εξασθένηση. Ο ύπνος φαίνεται επίσης να ανακτά ή να αποκαθιστά αναμνήσεις» εξηγεί.

Ο Μαργκόλιας και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ό νυχτερινός ύπνος βοηθούσε τους εθελοντές της έρευνας να θυμούνται ακόμα και πληροφορίες που είχαν «ξεχάσει» την προηγούμενη ημέρα.

Οι 12 φοιτητές κολεγίου που συμμετείχαν στη μελέτη χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και εκπαιδεύτηκαν να αναγνωρίζουν τις μπερδεμένες λέξεις που παρήγαγε ένα συνθεσάιζερ φωνής.

Η πρώτη ομάδα παρακολούθησε το μάθημα στις εννέα το πρωί και 12 ώρες αργότερα υποβλήθηκε σε τεστ αναγνώρισης λέξεων. Σε ποσοστό 54%, οι φοιτητές είχαν βελτιώσει τις επιδόσεις τους, σε σχέση με την απόδοσή τιους πριν από το μάθημα.

Η δεύτερη ομάδα υποβλήθηκε στην ίδια εξέταση το απόγευμα, 12 ώρες μετά το μάθημα. Μόνο το 10% των ατόμων έδειξε να έχει βελτιωμένες επιδόσεις.

Οι φοιτητές της τρίτης ομάδας εκπαιδεύτηκαν στις εννέα το απόγευμα, κοιμήθηκαν το βράδυ και εξετάστηκαν το επόμενο πρωί. Το ποσοστό με βελτιωμένες επιδόσεις ήταν 19%, αρκετά υψηλότερο από της δεύτερης εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι ο ύπνος βοήθησε να αποθηκευθούν οι πληροφορίες στον εγκέφαλο.

Ακόμα όμως και οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας παρουσίασαν βελτιωμένες επιδόσεις την επόμενη ημέρα αφότου είχαν κοιμηθεί. Αν και η ανάμνηση του πρωινού μαθήματος φαινόταν να είχε χαθείτο απόγευμα, επανεμφανίστηκε έπειτα από τον νυχτερινό ύπνο.

«Αν η απόδοση μειώνεται λόγω παρεμβολών [άσχετων πληροφοριών], ο ύπνος ίσως ενδυναμώνει σχετικές αντιστοιχίσεις και αποδυναμώνει άσχετες, βελτιώνοντας την πρόσβαση σε σχετικές αναμνήσεις» γράφουν οι ερευνητές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press