
Ανοιξε τις πύλες της η έκθεση θησαυρών των Βασιλικών Τάφων των Αιγών
Την έκθεση των θησαυρών των βασιλικών τάφων των αρχαίων Αιγών, καθώς και το πρώτο πωλητήριο στη Βεργίνα του Οργανισμού Προβολής Πολιτιστικής Κληρονομιάς εγκαινίασε, την Κυριακή, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.
37
Την έκθεση των θησαυρών των βασιλικών τάφων των αρχαίων Αιγών, καθώς και το πρώτο πωλητήριο στη Βεργίνα του Οργανισμού Προβολής Πολιτιστικής Κληρονομιάς εγκαινίασε, την Κυριακή, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως «η νέα μεγάλη, μόνιμη έκθεση της Βεργίνας είναι η γοητευτικότερη και η σημαντικότερη -κατά την γνώμη μου- έκθεση που παρουσιάζεται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, για να μην χρησιμοποιήσω μεγαλύτερο γεωγραφικό μέτρο σύγκρισης».
Πρόκειται για μια μυσταγωγία αρχαιολογική και είναι πραγματικά υποχρέωση κάθε Έλληνα, είναι υποχρέωση κάθε σχολείου, και είναι ευκαιρία για κάθε επισκέπτη της χώρας να έλθει σε αυτό τον χώρο και να μπει μέσα στο πνεύμα του ελληνικού μακεδονικού πολιτισμού, είπε ο κ. Βενιζέλος.
«Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν διαμορφώσει οι αρχαιολογικές μας υπηρεσίες και εδώ στην Βεργίνα έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία και με το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης γιατί λειτουργεί και μία πολύ σημαντική πανεπιστημιακή ανασκαφή αυτή που διηύθυνε επί χρόνια ο Μανόλης Ανδρόνικος» προσέθεσε.
Στο τέλος της ομιλίας του ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι η όποια προσπάθεια εξιστόρησης της ιστορίας του Αλέξανδρου και του Φιλλίπου και των Μακεδόνων βασιλέων πρέπει να πατά πολύ γερά στην ιστορική αλήθεια. «Ορθολογικά και μη ορθολογικά στοιχεία συνυπάρχουν στα θέματα αυτά αλλά πρέπει να πατάμε γερά τα πόδια μας στα επιστημονικά δεδομένα και να αφήνουμε στην συνέχεια την φαντασία μας να πλέκει ένα μύθο ο οποίος είναι απολύτως αναγκαίος, προκειμένου να κατανοήσουμε μέσω αυτού την πραγματικότητα και τις προβολές της» ανέφερε.
Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωσή του αυτή από δημοσιογράφους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι «ο Αλέξανδρος είναι ένας μύθος, είναι ένας οικουμενικός μύθος, είναι ένα ιστορικό πρόσωπο, άρα υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα και απτά ιστορικά δεδομένα τα οποία κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Και κανείς δεν μπορεί να τα μάθει εάν δεν ξεκινήσει από εδώ, από τον χώρο αυτό της Βεργίνας, από την Πέλλα, από τον ιστορικό τόπο της Μακεδονίας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παρελθόν από τον πάγκο της ΑΕΛ Novibet ο Παντελίδης
- ΟΤ Delphi Economic Forum XI – Εξάρχου (AKTOR): O Κάθετος Διάδρομος λύση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
- Βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο καβγά μεταξύ δύο 19χρονων κοριτσιών στην Αγ. Βαρβάρα
- Βερολίνο: Έλουσαν με ντοματοχυμό τον Ρεζά Παχλαβί – Αφιλόξενο το Βερολίνο για τον γιο του σάχη του Ιράν
- Δεν είμαι υποχρεωμένος να σε βρω: Το τέλος της διαρκούς διαθεσιμότητας που μας έχει εξαντλήσει
- Στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με μυθική ανατροπή η Μαρία Πρεβολαράκη


