Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Σε επαγρύπνηση οι επιστήμονες μετά τις νέες σεισμικές δονήσεις στα Ψαχνά Εύβοιας

Σε επαγρύπνηση οι επιστήμονες μετά τις νέες σεισμικές δονήσεις στα Ψαχνά Εύβοιας

Με προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες τη σεισμική δραστηριότητα στα Ψαχνά. Αρκετοί μιλούν για δύο «σενάρια»: Να πρόκειται για την αντίδραση του ελληνικού χώρου στους σεισμούς σε Τουρκία και Αλγερία ή να πρόκειται για αυτόνομη δραστηριότητα.

30

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες τη σεισμική δραστηριότητα στα Ψαχνά. Αρκετοί μιλούν για δύο «σενάρια»: Να πρόκειται για την αντίδραση του ελληνικού χώρου στους σεισμούς σε Τουρκία και Αλγερία ή να πρόκειται για αυτόνομη δραστηριότητα.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Νέων της Πέμπτης, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η περιοχή βρίσκεται στην προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας, ένα ρήγμα που παρουσιάζει έντονη και συνεχή σεισμική δραστηριότητα.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να μπορέσουν οι επιστήμονες να προβλέψουν πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο, αλλά και πώς θα επηρεάσει την κίνηση των τεκτονικών πλακών στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι γνωστό ότι το βόρειο κομμάτι -το μπλοκ της Ανατολίας όπως αποκαλείται- έχει «σπάσει» σε 39 σημεία, δίνοντας επτά μεγάλους σεισμούς. Αντίθετα, το νότιο κομμάτι -το τόξο του Αιγαίου και της Κύπρου- δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής.

«Θα πρέπει να περιμένουμε ίσως για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών για να είμαστε σίγουροι και να δώσουμε μια υπεύθυνη απάντηση» εξηγεί ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας στον τομέα Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μακρόπουλος σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτίμησε ότι η σεισμική δραστηριότητα θα εκτονωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην Ελευθεροτυπία της Πέμπτης, από τις αρχές του 2002 έως και σήμερα έχουν καταγραφεί 110 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή των Ψαχνών.

Μάλιστα, στις αρχές του περασμένου έτους το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο ΟΑΣΠ είχαν επισημάνει το πρόβλημα με εκθέσεις τους στο Δήμο Ψαχνών.

Στις εκθέσεις είχε προταθεί η εκπόνηση λεπτομερούς έρευνας της περιοχής για να διαπιστωθεί ποιο είναι το σιεσμογόνο ρήγμα και ποια τα χαρακτηριστικά του.

«Μολονότι δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για εκδήλωση σεισμού μεγέθους μεγαλύτερου των 5 Ρίχτερ κοντά στην πόλη των Ψαχνών, είναι σαφής η παρουσία ρηγμάτων του υποβάθρου τα οποία έχουν τη δυνατότητα γένεσης σεισμού έως 6,6 Ρίχτερ» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση του ΟΑΣΠ.

Σχετικά με το ζήτημα της εγκατάστασης σεισμογράφων στα Ψαχνά, ο κ. Μακρόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα σεισμογράφων, όπως είχε υποστηρίξει χθες ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Εμείς ως Πανεπιστήμιο είχαμε σεισμογράφο στην περιοχή της λίμνης, ενώ σεισμογράφοι υπήρχαν και στην περιοχή της Αταλάντης. Δεν μπορούσε να μας ξεφύγει τίποτα όσον αφορά τις καταγραφές.

» Οι περσινοί σεισμογράφοι αποσύρθηκαν από τα Ψαχνά γιατί πολύ σωστά ο ΟΑΣΠ έπρεπε να τους πάει στο Βαρθολομιό, όπου έγινε ο μεγάλος σεισμός.»

Σχολιάζοντας τα περί γενικότερης σεισμικής διέγερσης στο χώρο της Μεσογείου, ο καθηγητής εξέφρασε τη διαφωνία του: «Τι σημαίνει ότι η Μεσόγειος είναι σε διέγερση; Επειδή έγιναν ένας σεισμός στην Αλγερία και στην Τουρκία; Εγώ δεν συμφωνώ με τέτοιου είδους εκτιμήσεις και δηλώσεις.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies