Στρασβούργο: Τη λήψη μέτρων και τον αυστηρότερο έλεγχο της ποιότητας των αρωμάτων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των καπνιστών τροφίμων ζητά το ευρωκοινοβούλιο, υιοθετώντας στην πλειοψηφία του, έκθεση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Μένης Μαλλιώρη.


Η έκθεση υποστηρίζει την πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στόχος της οποίας είναι η εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών για τη διαδικασία αξιολόγησης της ασφάλειας και τη χορήγηση αδείας στα αρώματα καπνιστών που χρησιμοποιούνται μέσα ή πάνω στα τρόφιμα.


Τα αρώματα καπνιστών τροφίμων παράγονται από συμπυκνωμένο καπνό που υφίσταται διαχωρισμό και καθαρισμό ή και περαιτέρω κατάλληλη φυσική επεξεργασία όπως εκχύλιση, απόσταξη, απορρόφηση, διαχωρισμό μέσω μεμβράνης, προκειμένου να απομακρυνθούν οι επικίνδυνες για την υγεία ουσίες και κυρίως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.


Σύμφωνα με τις προτάσεις της κυρίας Μαλλιώρη για να είναι αποτελεσματικός ο έλεγχος πρέπει να γίνεται τοξικολογική αξιολόγηση για την ασφάλεια της χρήσης των αρωμάτων στα «πρωτογενή προϊόντα» και με βάση την αξιολόγηση αυτή να καταρτίζεται σχετικός κατάλογος «πρωτογενών προϊόντων» τα οποία θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται.


Στην έκθεση ιδιαίτερος ρόλος δίνεται στην πρόσφατα συσταθείσα Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία πρέπει να αποφαίνεται για την επικινδυνότητα των καπνιστών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και να ζητά την απόσυρση όσων παρουσιάζουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.


Επισημαίνεται επιπλέον, η ανάγκη για σωστή ενημέρωση του καταναλωτή με τη λεπτομερή αναφορά των συστατικών στην ετικέτα των προϊόντων, πριν κάνει την τελική επιλογή του.


«Η ελεύθερη κυκλοφορία ασφαλών και υγιεινών προϊόντων συμβάλλει όχι μόνο στην προστασία και στην ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά διασφαλίζει παράλληλα τα κοινωνικά και οικονομικά τους συμφέροντα» τονίζει η κυρία Μαλλιώρη.


Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr