
Λαξευμένη πέτρα, η αρχαιότερη ίσως στον κόσμο, βρέθηκε στο υπέδαφος του Μαρόκου
Μία λαξευμένη πέτρα, ηλικίας 400.000 ετών, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο Μαρόκο. Όπως υποστηρίζει ο άνθρωπος που την έφερε στην επιφάνεια, πιθανότατα να πρόκειται για το αρχαιότερο δείγμα της λίθινης τέχνης στον κόσμο.
43
Μία λαξευμένη πέτρα, ηλικίας 400.000 ετών, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο Μαρόκο. Όπως υποστηρίζει ο άνθρωπος που την έφερε στην επιφάνεια, πιθανότατα να πρόκειται για το αρχαιότερο δείγμα της λίθινης τέχνης στον κόσμο, καθώς είναι εμφανές ότι έχει διαμορφωθεί από ανθρώπινο χέρι.
Το αρχαίο αυτό αντικείμενο, ύψους έξι εκατοστών, έχει τη μορφή ανθρώπινου σώματος, με εγκοπές που προσδιορίζουν το λαιμό, τα χέρια, αλλά και τα κάτω άκρα μιας φιγούρας. Στην επιφάνειά του βρίσκονται υπολείμματα κόκκινης ουσίας, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το γλυπτό ήταν ερυθρού χρώματος.
Η πέτρα βρέθηκε σε βάθος 15 μέτρων, κάτω από το διαβρωμένο έδαφος της βόρειας ακτής του ποταμού Ντρα, κοντά στην πόλη Τα-Ταν. Σύμφωνα με το BBC, κοντά της βρέθηκαν και διάφορα σκαπτικά εργαλεία της προϊστορικής εποχής.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρόμπερτ Μπεντνάρικ Λίθινης Τέχνης (IFRAO) σε άρθρο του στο περιοδικό Current Anthropology, οι περίοπτες εγκοπές που δίνουν στο λίθο τη μορφή ανθρώπινου σώματος μαρτυρούν ότι διαμορφώθηκε από ανθρώπινο χέρι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αέρας Λευκού Οίκου στη Μύκονο – Ο γάμος της Αλεξάνδρας Βελέτση στο «νησί των ανέμων»
- Άρης: Επίσημα παίκτης του Τζερεμάια Ρόμπινσον-Ερλ
- Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 27χρονος Γερμανός για την άγρια επίθεση στην πρώην σύντροφό του
- Φωτιά στο Μακρυχώρι Λάρισας – Δέκα πυροσβέστες στο σημείο
- Τσίπρας σε πρέσβεις Β. και Ν. Αμερικής: Σεβασμός στον Χάρτη του ΟΗΕ και επιστροφή στη διπλωματία από όλους
- Marfin: Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονική εμπρηστική επίθεση



