
«Πράσινο φως» από την ΚΕΔΚΕ για τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ
Το «πράσινο φως» για να προχωρήσει ο προγραμματισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη χωροθέτηση νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Αττική, έδωσε την Τετάρτη με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ.
43
Το «πράσινο φως» για να προχωρήσει ο προγραμματισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη χωροθέτηση νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Αττική, έδωσε την Τετάρτη με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).
Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου είχε ζητήσει, με επιστολές της στην ΚΕΔΚΕ και την ΤΕΔΚΝΑ, να τοποθετηθούν τα δύο όργανα επί των προτάσεων της γι αυτό το θέμα.
Στην απόφαση της, η ΚΕΔΚΕ επισημαίνει ότι πέραν των νέων ΧΥΤΑ, θα πρέπει ο εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός να προβλέπει και άλλες μεθόδους διαχείρισης και διάθεσης απορριμμάτων.
Αποδέχεται, επίσης, την πρόταση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για τη διοργάνωση ημερίδας στις 26 Μαΐου με θέμα τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας.
«Μείζον» χαρακτήρισε το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υποστήριξε ότι υπάρχει θέμα ευθύνης, καθώς η κατάσταση που απορρέει από αυτά είναι «απαράδεκτη».
Αναφερόμενη στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης των Λιοσίων είπε ότι δαπανήθηκαν πολλά δισεκατομμύρια και πως η ΚΕΔΚΕ πρέπει να ζητήσει τον απολογισμό του έργου.
Χαρακτήρισε, επίσης, «περίεργο» το ατύχημα σ αυτό το χώρο πριν από μερικές εβδομάδες, όταν σημειώθηκε κατολίσθηση απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να κλείσει ο χώρος για μερικές ημέρες.
Η κ. Μπακογιάννη πρότεινε τη χρήση νέων τεχνολογιών στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και εναλλακτικών των ΧΥΤΑ, όπως είναι η μέθοδος της καύσης και της πυρόλυσης.
Επίσης, ζήτησε να νομοθετηθούν οι μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων με ευρύτατο νομοθετικό πλαίσιο, όπου θα επιτρέπονται όλες οι μορφές επεξεργασίας απορριμμάτων υπό την προϋπόθεση πως θα σέβονται το περιβάλλον.
Τέλος, όσο για την πρόταση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής για δημιουργία ΧΥΤΑ στη Ριτσώνα, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι δεν τη βρίσκει λογική, ενώ ο δήμος δεν έχει υπόψη του τις μελέτες και δεν μπορεί να έχει και άποψη για το συγκεκριμένο χώρο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Γκουέν Φάρελ Αντέαρ: Πέθανε η ηθοποιός του M*A*S*H*
- Έτσι διαμορφώθηκε η βαθμολογία στα πλέι άουτ της Super League
- Όπου φύγει-φύγει… από τη δουλειά: Ρεκόρ στις αιτήσεις συνταξιοδότησης το πρώτο τρίμηνο του 2026
- Μεγάλη φωτιά στην Πάτρα – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο παλιό εργοστάσιο ελαστικών
- Περισσότερα όπλα, λιγότερη υγεία και παιδεία: Η έκρηξη της παγκόσμιας στρατιωτικοποίησης
- Άρσεναλ – Φούλαμ 3-0: Στο +6 οι Λονδρέζοι με ηγέτη τον Γιόκερες

