Λονδίνο: Η λήψη φυλικού οξέος πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να ελαττώσει την πιθανότητα προσβολής του εμβρύου από το σύνδρομο Down, όπως επισημαίνει μελέτη ισραηλινών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Από μελέτες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι το φυλικό οξύ, που βρίσκεται σε λαχανικά όπως το μπρόκολο ή σε πολλά διατροφικά συμπληρώματα, παράσχει ικανοποιητική προστασία από τυχόν ελαττώματα στην ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού.

Μεταξύ των πιο σοβαρών ελαττωμάτων είναι η ανεγκεφαλία και η δισχιδής ράχη, παθήσεις που εγκυμονούν σοβαρές σωματικές και πνευματικές αναπηρίες.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων διαταραχών έχουν μεγάλη πιθανότητα να προσβληθούν από το σύνδρομο Down, καθώς και το αντίθετο.

Οι Ισραηλινοί ερευνητές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι η συχνή λήψη ποσότητας πέντε μικρογραμμαρίων φυλικού οξέος είναι ικανή να ελαττώσει σημαντικά όλες τις παραπάνω πιθανότητες.

Οι επιστήμονες υπέβαλαν σε έρευνα 493 ισραηλινές οικογένειες οι οποίες είχαν κατά το παρελθόν φέρει στη ζωή έναν απόγονο με ελαττώματα στην κατασκευή του νωτιαίου μυελού. Στη συνέχεια σύγκριναν την κλινική τους εικόνα με εκείνη 516 οικογενειών από την Ουκρανία, που είχαν γεννήσει παιδιά με σύνδρομο Down.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στο σύνδρομο Down και τις διαταραχές στην κατασκευή του νωτιαίου μυελού, καθώς και ότι στις περιπτώσεις όπου υπήρχε κίνδυνος εκδήλωσης της μίας πάθησης, εμφανιζόταν αντίστοιχος κίνδυνος προσβολής και από την άλλη.

«Οι έγκυες γυναίκες που επιθυμούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο θα πρέπει να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φυλικού οξέος πριν από την εγκυμοσύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.

health.in.gr