38

Τα αυθεντικά πρακτικά της δίκης του Όσκαρ Ουάιλντ, που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του και λίγο αργότερα το θάνατό του, θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά στο κοινό, αφού παρέμειναν στο σκοτάδι για περισσότερο από 100 χρόνια.

Όπως μεταδίδει το BBC, ανώνυμος ευργέτης δάνεισε πριν από δύο και πλέον χρόνια στη Βρετανική Βιβλιοθήκη ένα μεγάλο πακέτο με έγγραφα, τα οποία στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν τα πλήρη στενογραφημένα πρακτικά της δίκης, που διεξήχθη το 1895.

Πρόκειται για την πρώτη ακριβή αναφορά του τι συνέβη εκείνες τις ημέρες στο δικαστήριο, στην εκδίκαση της υπόθεσης που οδήγησε τον Όσκαρ Ουάιλντ από την υψηλή κοινωνία του Λονδίνου στις φυλακές του Ρέντινγκ.

Τα πρακτικά αποκαλύπτουν άγνωστους μέχρι χθες διαλόγους μεταξύ του Βρετανού δραματουργού και του προέδρου του δικαστηρίου. Μέχρι τώρα ήταν γνωστές μόνο αποσπασματικές περιγραφές της δίκης.

Η υπόθεση ξεκίνησε από τη μήνυση που υπέβαλε ο Όσκαρ Ουάιλντ εναντίον της μαρκησίας του Κουίνσμπερι για συκοφαντική δυσφήμιση. Η δεύτερη είχε εξαγριωθεί, όταν πληροφορήθηκε ότι ο γιος της, λόρδος Αλφρεντ Ντάγκλας, είχε ερωτική σχέση με τον συγγραφέα.

Τότε η μαρκησία άφησε στον Όσκαρ Ουάιλντ ένα αισχρό μήνυμα στη λέσχη του, στο οποίο τον κατηγορούσε για ομοφυλοφιλία. Ο Ουάιλντ, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς της εποχής του, κατέθεσε τη μήνυση εναντίον της μαρκησίας.

Ωστόσο, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ο δικαστής αποκάλυψε ατράνταχτα στοιχεία που αποδείκνυαν τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις του Ουάιλντ. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας συνελήφθη για προσβολή της δημοσίας αιδούς, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε στις 25 Μαΐου 1895.

Πέντε χρόνια αργότερα πέθανε στη Γαλλία, όπου είχε αυτοεξορισθεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ