Αναποτελεσματική η ομοιοπαθητική στην αντιμετώπιση του παιδικού άσθματος
Λονδίνο: Η ομοιοπαθητική δεν προσφέρει κανένα επιπλέον όφελος αναφορικά με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών που πάσχουν από άσθμα συγκριτικά με τα ψευδοφάρμακα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Thorax.
Λονδίνο: Η ομοιοπαθητική δεν προσφέρει κανένα επιπλέον όφελος αναφορικά με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών που πάσχουν από άσθμα συγκριτικά με τα ψευδοφάρμακα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Thorax.
Ο Δρ Άντριαν Γουάιτ και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Έξετερ με αφορμή την αυξημένη χρήση ομοιοπαθητικών σχημάτων θεραπείας από παιδιά (το 15% έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά κάποιο ομοιοπαθητικό φάρμακο), συνέκριναν την αποτελεσματικότητά τους συγκριτικά με τα ψευδοφάρμακα (placebo) που χορηγούν στις κλινικές έρευνες οι επιστήμονες.
Η μελέτη περιελάμβανε 93 παιδιά ηλικίας από πέντε έως 15 ετών, τα οποία είχαν διαγνωστεί με ήπιο έως οξύ άσθμα το οποίο συνήθως αντιμετωπιζόταν με εισπνεόμενα αντιασθματικά. Στα μισά παιδιά χορηγήθηκαν ομοιοπαθητικά σκευάσματα για ένα χρόνο και στα άλλα μισά ψευδοφάρμακα. Επίσης τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ποιότητα ζωής τους τόσο κατά την έναρξη της μελέτης όσο μετά το τέλος της.
Η επεξεργασία των στοιχείων και των εργαστηριακών εξετάσεων έδειξε ότι η ομοιοπαθητική δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην ποιότητα ζωής των ασθματικών παιδιών, παρά το γεγονός ότι η ομοιοπαθητική συνδυάστηκε με συμβουλές για αλλαγή του τρόπου ζωής.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της μελέτης στο BBC ο εκπρόσωπος τύπου της Βρετανικής Εταιρίας Ομοιοπαθητικής επεσήμανε ότι «η ομοιοπαθητική δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να συγκριθεί με την ιατρική πρακτική καθώς αποτελεί ένα εναλλακτικό σύστημα φροντίδας, το οποίο δεν μπορεί να υποβληθεί σε κλινικές μελέτες».
health.in.gr
- ΠΑΣΟΚ: Το παρασκήνιο της διάσπασης της ΠΑΣΚΕ με φόντο την υπόθεση Παναγόπουλου
- Καιρός: Δύο κύματα κακοκαιρίας την Τσικνοπέμπτη – Πότε θα ενταθούν τα καιρικά φαινόμενα
- Ηράκλειο: Άγρια δολοφονία 40χρονου για τα μάτια μιας γυναίκας – Τον μαχαίρωσαν και τον άφησαν αβοήθητο
- Sing for Greece 2026: Αυτοί είναι οι 7 που πέρασαν στον τελικό – Όλα όσα έγιναν στον Α’ Ημιτελικό
- Η πόρτα στα κλαμπ του Λονδίνου, ο στρίπερ Χάρι Πότερ και αλκοόλ απ’τα «μάτια» – Η άλλη ζωή της Μάργκο Ρόμπι
- Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αττική – Πού σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις
