Λονδίνο: Η συνδυασμένη κατανάλωση κρέατος και λαχανικών μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο, επισημαίνουν Βρετανοί ερευνητές σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Carcinogenesis.

Συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων (IFR) της Βρετανίας επισημαίνει ότι ένα γεύμα που περιλαμβάνει κοτόπουλο αλλά και σαλάτα ελαττώνει της πιθανότητες εκδήλωσης του καρκίνου, ιδίως αν ο παραπάνω συνδυασμός αποτελεί καθημερινή συνήθεια.

Το μυστικό, όπως τονίζεται στην έρευνα, κρύβεται στο συνδυασμό δυο συστατικών που περιέχονται στις τροφές και φέρουν τις ονομασίες «σουλφοραφάνη» και «σελήνιο».

Η σουλφοραφάνη είναι ένα φυτικό συστατικό το οποίο έχει αποδειχθεί πολύτιμος πολέμιος του καρκίνου και βρίσκεται σε περίσσεια στο μπρόκολο, το λάχανο και σε πολλά άλλα είδη λαχανικών.

Το σελήνιο υπάρχει κυρίως στους ξηρούς καρπούς, τα πουλερικά, το ψάρι, τα αβγά, τους καρπούς του ηλίανθου και τα μανιτάρια. Η ανεπάρκειά της εν λόγω ουσίας στον οργανισμό έχει στο παρελθόν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση πολλών μορφών καρκίνου, μεταξύ των οποίων και του καρκίνου του προστάτη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, την οποία εκπόνησαν ερευνητές του IFR, αποκαλύφθηκε ότι οι δυο παραπάνω ουσίες είχαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν χρησιμοποιήθηκαν συνδυασμένα για την αποτροπή του σχηματισμού και ανάπτυξης κακοηθών όγκων, καθώς και για την εξάπλωση των κυττάρων τους.

«Οι άνθρωποι πρέπει να αντιληφθούν ότι οφείλουν να διατηρούν μια ισορροπία όσον αφορά το διαιτολόγιό τους. Η συνεχής κατανάλωση τροφών με υψηλά λιπαρά και η αποφυγή των λαχανικών δεν ενδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού αλλά αντιθέτως προδιαθέτει για πλήθος ασθένειες», αναφέριε χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας στον επίλογο της μελέτης.

health.in.gr