27

Μεγάλα κέρδη σημειώνει την Τρίτη το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και η τουρκική λίρα ανακάμπτει από το ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, καθώς η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται πως δίνει το «πράσινο φως» για τη διέλευση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο βασικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου ISE National-100 έκλεισε την πρωινή συνεδρίαση με κέρδη 10,18% στις 10.448,23 μονάδες. Χθες σημείωσε απώλειες 10,57%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι η Αγκυρα ίσως δεν λάβει βοήθεια (σε δάνεια κυρίως) από τις ΗΠΑ ύψους έως και 30 δισ. δολαρίων.

Σήμερα, ο δικτυακός τόπος NTV μετέδωσε ότι η πρόταση περί διέλευσης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το τουρκικό έδαφος θα τεθεί προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση την Τετάρτη. Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε ότι εξακολουθεί να ισχύει η προηγούμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα οικονομικά σταθμίσματα της Αγκυρας στην συνεργασία με την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του επερχόμενου πολέμου κατά του Ιράκ.

«Η προσδοκία της απόφασης [για τα αμερικανικά στρατεύματα] και το πακέτο οικονομικής βοήθειας είναι πίσω. Έτσι, υπήρξε ραγδαία ανάκαμψη στην αγορά» δήλωσε στο Reuters ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Ata Investment. Νιγιαζί Ατασόι.

Τέλος, η τουρκική λίρα ανέκαμψε από το χθεσινό ιστορικό χαμηλό των 1.710.000 λιρών/δολάριο στις 1.645.800 λίρες/δολάριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ