
Τι προβλέπεται για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης
Με πρόσφατο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης απαγορεύται η τηλεοπτική μετάδοση της δίκης, εκτός εάν το δικαστήριο αποφασίσει διαφορετικά και έχει τη συναίνεση όλων των διαδίκων. Πρόκειται για μία από τις πρώτες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.
28
Βάσει νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2002, απαγορεύεται η τηλεοπτική μετάδοση των δικών, εκτός εάν με απόφαση του δικαστηρίου και με τη συναίνεση του Εισαγγελέα και όλων των διαδίκων κριθεί ότι συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον.
Η απόφαση για την παρουσία ή μη τηλεοπτικής κάμερας αναμένεται ληφθεί την πρώτη ημέρα της δίκης για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη. Μία από τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί είναι να μαγνητοσκοπείται η δίκη από κάμερα της ΕΡΤ και να μοιράζεται οπτικό υλικό στα υπόλοιπα κανάλια.
Στο χώρο του δικαστηρίου θα υπάρχουν ήδη δύο κάμερες που θα καταγράφουν τη διαδικασία, μεταδίδοντάς τη στις γιγαντοοθόνες της αίθουσας Τύπου και ενδεχομένως μαγνητοσκοπώντας τη για ιστορικούς και αρχειακούς λόγους.
Στο Κέντρο Τύπου, δίπλα στο χώρο όπου θα διεξάγεται η δίκη, θα υπάρχουν περίπου 250 δημοσιογράφοι. Αλλοι 100 διαπιστευμένοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα βρίσκονται μέσα στο δικαστήριο. Πίσω από τα έδρανα των δημοσιογράφων αυτών υπάρχει χώρος 170 θέσεων για το κοινό.
Στη δικαστική αίθουσα δεν επιτρέπονται ούτε τα μαγνητόφωνα. Παρ όλα αυτά, θα μοιράζονται στους εκπροσώπους του Τύπου στενογραφημένα πρακτικά και θα επιτρέπεται η λήψη περιορισμένου αριθμού φωτογραφιών για ενημερωτικούς σκοπούς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Ποιος σκότωσε το παιδί μου» – Συγκλονίζουν τα λόγια της μητέρας του 20χρονου όταν τον αντίκρισε νεκρό
- ΠΑΕ Ολυμπιακός: «Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού μας» (pic)
- Ο Ολυμπιακός πρώτη φορά παίρνει μέρος σε final four εντός Ελλάδας
- Ένα διαφορετικό και φθηνότερο καύσιμο που όμως η υιοθέτησή του δεν είναι απλή υπόθεση
- Άνοιξε το σκορ η Άρσεναλ με πλασέ του Σάκα (vid)
- Μπαρτζώκας: «Αξίζουμε να είμαστε εδώ, αφοσιωνόμαστε στον ημιτελικό»