53

Περιοχές υψηλού κινδύνου περιλαμβάνει ο νέος χάρτης σεισμικής επικινδυνότητας, τη σύνταξη του οποίου ολοκληρώνει ο ΟΑΣΠ, και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε δύο μήνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα την Τετάρτη, ο εντοπισμός των «κόκκινων» οικοπέδων αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο κόστος κατασκευής κατοικιών και στην επέκταση των πόλεων.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τέσσερις ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας θα μειωθούν σε τρεις, με αποτέλεσμα περιοχές που εθεωρούντο λιγότερο επικίνδυνες να περάσουν σε κατηγορία υψηλότερου κινδύνου, στην οποία οι προϋποθέσεις ανοικοδόμησης είναι σαφώς αυστηρότερες. Κατ επέκταση θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος κατασκευής κτηρίων στις περιοχές αυτές.

Όσον αφορά στη ζώνη υψηλού κινδύνου -η οποία περιλαμβάνει περιοχές και στην Αττική-, δεν θα επιτρέπεται η ανοικοδόμηση, με αποτέλεσμα να αναθεωρηθούν οι επέκτάσεις στα σχέδια πόλεων.

Για τη σύνταξη του νέου χάρτη, ο ΟΑΣΠ έχει λάβει υπόψη το ιστορικό σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων 50 χρόνων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ