30

Ο 46χρονος Παύλος Σερίφης -γνωστότερος με τον κωδικό «Βαγγέλης» ή «Νικήτας»- φέρεται να είναι από τα ιδρυτικά μέλη της 17Ν. Πήρε μέρος στη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς, το 1975, ενέργεια που περιέγραψε λεπτομερώς στις Αρχές.

Γεννήθηκε στο χωριό Μόρφιο Θεσπρωτίας, έζησε στη Γερμανία και τελικά εγκαταστάθηκε το 1975 στην Αθήνα, όπου εργάστηκε στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού». Ο ξάδελφός του Γιάννης Σερίφης τον γνώρισε στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και όλοι μαζί αποφάσισαν να ιδρύσουν την 17Ν. Έλαβε μέρος σε όλα τα χτυπήματα της οργάνωσης μέχρι το 1980, όταν μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα υπέστη μόνιμη αναπηρία στο αριστερό χέρι, οπότε, όπως ο ίδιος είπε, αποσύρθηκε.

Το καλοκαίρι του 2002 εντοπίστηκε από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής στο χωριό Ανθηρό Θεσπρωτίας και συνελήφθη. Στην απολογία του τόνισε ότι καταδικάζει την ένοπλη βία.

Κατηγορείται για συμμετοχή σε οργάνωση, προμήθεια εκρηκτικών και οπλοκατοχή. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι παρόλο που τραυματίστηκε το 1980, παρέμεινε στη «σκιά», διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των επιθέσεων, εισπράττοντας χρήματα από το ταμείο της 17Ν.

Σημειώνεται ότι απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής για τη δολοφονία του Γουέλς (1975), του απότακτου αστυνομικού Μάλλιου (1975), του υποδιοικητή των ΜΑΤ Π.Πέτρου και του οδηγού του Σωτήρη Σταμούλη (1980).

Συνήγοροι υπεράσπισής του είναι ο δικηγόροι Γιάννης Σταμούλης και Κέλλυ Σταμούλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ