Γενεύη: Την συνδρομή της βιομηχανίας του θεάματος και της μόδας ζητά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) για την προαγωγή της αντικαπνιστικής εκστρατείας σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.


Σε ανακοίνωση που εξεδόθη αναφέρεται ότι «είναι πλέον καιρός να σταματήσουν ο κινηματογράφος και η μόδα να είναι μηχανισμοί προαγωγής του θανάτου και των ασθενειών».


Η διεθνής οργάνωση ζητά από τους ιθύνοντες των κινηματογραφικών στούντιο και των οίκων μόδας να πάψουν να χρησιμοποιούν το τσιγάρο ως «αξεσουάρ» μόδας και κοινωνικής επιβολής.


«Οι έφηβοι που αποτελούν σημαντικό κομμάτι πηγής εσόδων για τις κινηματογραφικές αίθουσες και τα καταστήματα ένδυσης, θα πρέπει να πάψουν να βομβαρδίζονται από σκηνές ταινιών όπου όλοι καπνίζουν ή να παρακολουθούν ταινίες που εμμέσως προωθούν κάποιο προϊόν καπνού», υποστηρίζει η ΠΟΥ.


Και καταλήγει το κείμενο της ανακοίνωσης «αν ένα προϊόν καπνού αποτελεί ένδειξη θηλυκότητας ή ανδρισμού, είναι γιατί έτσι προβάλλεται μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες και τον χώρο της μόδας. Οι δυο επιτυχημένοι τρόποι για να επηρεάσεις την προσωπικότητα ενός εφήβου είναι μέσω του σινεμά και της μόδας».


Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΟΥ έχει θέσει στον επίκεντρο της αντικαπνιστικής της εκστρατείας την απαγόρευση της προβολής των προϊόντων καπνού με οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Περί τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται η υπογραφή μιας παγκόσμιας συνθήκης για την απαγόρευση του καπνίσματος.

health.in.gr