Λευκό κρασί με τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου
Λονδίνο: Το κόκκινο κρασί δεν είναι πια το μόνο που έχει ευεργετική επίδραση για την καρδιά. Γάλλοι ερευνητές παρασκεύασαν λευκό κρασί με τις ιδιότητες του κόκκινου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στα επιστημονικά έντυπα New Scientist και Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Λονδίνο: Το κόκκινο κρασί δεν είναι πια το μόνο που έχει ευεργετική επίδραση για την καρδιά. Γάλλοι ερευνητές παρασκεύασαν λευκό κρασί με τις ιδιότητες του κόκκινου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στα επιστημονικά έντυπα New Scientist και Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ στη Γαλλία, δημιούργησαν ένα κρασί τύπου Chardonnay, το οποίο φέρει την ονομασία «Paradoxe Blanc», σε ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη «παράδοξο», καθώς οι Γάλλοι καπνίζουν πολύ και τρώνε φαγητά με πολλά λιπαρά, αλλά παραδόξως έχουν χαμηλά επίπεδα καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ως γνωστόν, στο κόκκινο κρασί έχουν αποδοθεί ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά από αρκετούς επιστήμονες, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που φέρουν την ονομασία πολυφενόλες. Πρόκειται για ουσίες οι οποίες βρίσκονται στο φλοιό των κόκκινων σταφυλιών και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, ουσίες που συντελούν στην πρόοδο της αρτηριοσκλήρυνσης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πιέρ-Λουί Τεσέντρ, διάλεξαν σταφύλια τα οποία ήταν πλούσια σε πολυφενόλες και άλλαξαν τη διαδικασία παρασκευής του λευκού κρασιού ώστε να μοιάζει με εκείνη που ακολουθείται όταν ένας οινοποιός φτιάχνει κόκκινο κρασί. Μία από τις διαφοροποιήσεις, για παράδειγμα, ήταν το βράσιμο σε υψηλότερη θερμοκρασία.
Αποτέλεσμα ήταν η παρασκευή ενός λευκού κρασιού Chardonnay, το οποίο περιείχε τέσσερις φορές μεγαλύτερα επίπεδα πολυφενόλης από εκείνα ενός κοινού λευκού οίνου.Το κρασί παρασκευάστηκε, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, για τις ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι, των οποίων ο οργανισμός παράγει περισσότερες ελεύθερες ρίζες απ’ ό,τι ενός υγιούς ατόμου.
Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν τη χορήγηση του κρασιού σε πειραματόζωα διαπίστωσαν ότι επανέφερε σε φυσιολογικές τιμές τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα τους. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι αποτρέπει την εναπόθεση λίπους στα αρτηριακά τοιχώματα.
health.in.gr
- Ουκρανία: Νέες ρωσικές προωθήσεις – Ρήγμα στη Ζαπορίζια, εξόντωση εφεδρειών του Κιέβου (χάρτης)
- Αταμάν: «Γι’ αυτό έφερα τον Τι Τζέι Σορτς στον Παναθηναϊκό» (vid)
- Αλκοόλ: Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι πότες στην ΕΕ; – Ο απροσδόκητος πρωταθλητής νηφαλιότητας
- Τελικά πόσες ώρες πρέπει να δουλεύουμε; Αναζητώντας μία απάντηση που μπορεί να μην υπάρχει
- Χολαργός: 14χρονος πήγε σε ραντεβού-παγίδα με 20χρονη και τον μαχαίρωσαν – «Έχουμε τσακωθεί, μου την είχαν στημένη»
- Τα δεδομένα για Νικς και Αντετοκούνμπο – Το σενάριο για Λέικερς

