
Ανοικτό κάθε ενδεχόμενο στο Κυπριακό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να υπογραφεί συμφωνία για το Κυπριακό στην Κοπεγχάγη ο Γλαύκος Κληρίδης, που μεταβαίνει στην δανική πρωτεύουσα για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Ανέφερε πάντως ότι τα περιθώρια τροποποίησης του νέου σχεδίου Ανάν είναι μικρά.
53
Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να υπογραφεί συμφωνία για το Κυπριακό στην Κοπεγχάγη ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος μεταβαίνει την Τετάρτη στην δανική πρωτεύουσα για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχουν μικρά μόνο περιθώρια για τροποποίηση του αναθωρημένου σχεδίου Ανάν.
Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου συζητήθηκε εάν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης, ώστε να αλλάξουν κάποιες πρόνοιες του νέου κειμένου, και προσέθεσε ότι «η δική μου θέση την οποία μετέφερα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι υπάρχουν μικρά περιθώρια».
Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα κατά πόσο μπορεί να υπογραφεί μέχρι το επόμενο Σάββατο το αναθωρημένο σχέδιο για το Κυπριακό, και προσέθεσε ότι θα καθορίσει την τελική του στάση συνεκτιμώντας τα επιχειρήματα όλων των πλευρών και τις εξελίξεις.
Κληθείς, δε, να σχολιάσει πληροφορίες περί σχεδίου της Βρετανίας, συμφωνα με το οποίο αν δεν υπογραφεί το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν, η απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ να ληφθεί τον Απρίλιο του 2003 και όχι στην Κοπεγχάγη, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «αυτές δεν είναι διασταυρωμένες πληροφορίες», και προσέθεσε ότι στην Δανική πρωτεύουσα θα έχει την ευκαιρία να εκτιμήσει εάν υπάρχει πράγματι αυτή η σκέψη.
Όσον αφορά στην εκπροσώπηση του Ραούφ Ντεκντάς, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αγκυρας, ο Κύπριος πρόεδρος επανέλαβε ότι αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν είναι σε θέση να παρακαθήσει σε συνομιλίες τότε δεν θα αποδεχόταν αντιπρόσωπό του. Αφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που ο Ρ.Ντενκτάς ορίσει αντιπρόσωπο να πράξει και εκείνος το ίδιο.
Αλ.Μαρκίδης: Αρκετά σημεία βελτιώθηκαν
Την ίδια ώρα, ο Κύπριος Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, παρατήρησε ότι έχουν τροποποιηθεί κατά τρόπο θετικό αρκετά σημεία του σχεδίου Ανάν, ωστόσο υπάρχουν και άλλα που χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης.
Ειδικότερα, σημείωσε ότι έχουν αφαιρεθεί ορισμένες διατυπώσεις που ενοχλούσαν και υπάρχουν τροποποιήσεις που κάνουν το σύστημα πιο λειτουργικό. Τόνισε, δε, ότι γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για ίδρυση νέου κράτους, αλλά για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα υπό μελέτη βρίσκονται τα θέματα των εποίκων, για τους οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα μείνουν περίπου 50.000, ενώ θα φύγουν τουλάχιστον 60.000.
Αναφερόμενος στο εδαφικό, ο κ. Μαρκίδης δήλωσε ότι επιστρέφεται η Καρπασία, ώστε να εξισορροπείται το θέμα των ακτών που θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ομοσπόνδων κρατών. Η πρόταση Ανάν προβλέπει κάθε πλευρά να ελέγχει το 50% των ακτών.
Παράλληλα, με το προτεινόμενο καθεστώς παραχωρείται μικρή έκταση στην Αμμόχωστο, ώστε να εγκατασταθούν ακόμη 3.500 κάτοικοι, καθώς και το προάστιο της Λευκωσίας Αγιος Δομέτιος, όπου θα εγκατασταθούν 1.800 κάτοικοι. Στους Τουρκοκύπριους δίδεται το χωριό Αγιος Ιωάννης, κοντά στο τουρκικό χωριό Σελέμανι της περιοχής Τηλλυρίας στο βορειοδυτικό τμήμα της Κύπρου.
Αρνητική η στάση της Τουρκίας
Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στα δύο σχέδια Ανάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αμπντουλαχ Γιούλ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θετικό για την τουρκική πλευρά κείμενο», και προσέθεσε ότι η Αγκυρα σκοπεύει «να απομονώσει το ζήτημα του Κυπριακού από την ένταξη στην ΕΕ».
Χαρακτήρισε, δε, «ιστορικό λάθος» το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και παράλληλα ανακοίνωση της έναρξης διαπραγματεύσεων Τουρκίας – ΕΕ το 2005.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ελλάδα – Ολλανδία 8-12: Ήττα για την Εθνική Γυναικών και κρίσιμο παιχνίδι με την Αυστραλία
- Met Gala 2026: Οι ασύλληπτες τιμές των εισιτηρίων, η επιστροφή μιας σούπερ σταρ και το «όχι» του Μαμντάνι
- Χεζμπολάχ εναντίον… Angry Birds! Γιατί έγινε πυρ και μανία με το βιντεοπαιχνίδι
- Ροντινέι: «Τιμή μου που υπερασπίζομαι τα χρώματα του Ολυμπιακού – Είμαστε φίλοι με τον Ζιοβάνι»
- «Να ραφτώ ή να μη ραφτώ;»: Τι αποκάλυψε η Σίσσυ Χρηστίδου για τον γάμο της Φαίης Σκορδά στην εκπομπή της;
- Νέα Αριστερά για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: «Ο κ. Τζαβέλλας σε εντεταλμένη υπηρεσία»