53

Στην υποβολή σχεδίου, με το οποίο θα επιχειρείται ο συγκερασμός των «αγεφύρωτων θέσεων» των δύο πλευρών, και το οποίο θα κληθούν να υπογράψουν πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης προσανατολίζεται ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μετά από την ενημέρωση που είχε από τον ειδικό σύμβουλό του, Αλβάρο Ντε Σότο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλβαρο ντε Σότο ανέφερε στο ενημερωτικό σημείωμά του προς τον Κόφι Ανάν ότι οι θέσεις των δύο πλευρών είναι αγεφύρωτες και ότι η σύγκλιση των απόψεών τους είναι από τη γη έως τον ουρανό.

Παρά ταύτα, ο ΓΓ του ΟΗΕ φέρεται να έχει αποφασίσει να συντάξει ένα ακόμη σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού, επιχειρώντας να συγκεράσει αυτές τις διαφορές, ωστόσο αυτή τη φορά θα ζητήσει από τις δύο πλευρές να το υπογράψουν ως έχει. Προτίθεται, δε, να πιέσει για την υπογραφή του τελικού σχεδίου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Και κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, η υποβολή του αναθεωρημένου εγγράφου θα λάβει χώρα πιθανώς την Τρίτη.

Το νέο έγγραφο που αναμένεται να υποβληθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προνοεί σαφώς τη μείωση των εποίκων κατά 35 χιλιάδες, μείωση της μεταβατικής περιόδου από τα τρία χρόνια που είναι σήμερα στους 6-9 μήνες και μείωση του χρονοδιαγράμματος και των ποσοτικών περιορισμών για επιστροφή των προσφύγων. Επίσης, όσον αφορά τις περιουσίες, η έμφαση θα είναι πλέον στο δικαίωμα ιδιοκτησίας αντί στο δικαίωμα αποζημίωσης.

Ο Κόφι Ανάν θα ανακοινώσει, παράλληλα, ότι οι διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχιστεί, με στόχο την ολοκλήρωσή της τον Φεβρουάριο, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα της 28ης Φεβρουαρίου και της 31ης Μαρτίου.

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι ικανοποιημένες, καθώς θα έχουν σημαντικά κέρδη: η ελληνοκυπριακή πλευρά την επιστροφή σχεδόν του 10% των Κατεχομένων, και η τουρκοκυπριακή την αποδοχή του αιτήματός της για δύο ίσα πολιτικά κράτη στο νησί.

Επικριτικός ο Ρ.Ντενκτάς

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ραούφ Ντενκτάς προεξόφλησε ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, και παρατήρησε ότι διάβασε τη γραπτή απάντηση του Γλ.Κληρίδη στον ΓΓ του ΟΗΕ για το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και η οποία «του μαύρισε την καρδιά».

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος των Ελληνοκυπρίων είναι η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για πάντα εις βάρος μας» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος σχολίασε επικριτικά την τοποθέτηση του Κ.Ανάν, ότι όραμά του είναι η ένταξη της επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, λέγοντας ότι «είναι αναγκαία η δημιουργία νέου συνεταιρισμού μεταξύ δύο πολιτικά ίσων πλευρών· στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη, δύο έθνη, και όχι ένα».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι ΡΙΚ, στην δεύτερη επιστολή του προς τον Κ.Ανάν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επαναθέτει ζητήματα που βρίσκονται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ και απορρίπτονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Συγκεκριμένα, αναφέρει τις πάγιες θέσεις για χωριστή κυριαρχία και αναγνώριση δύο κρατών, ζητώντας η Ιδρυτική Συμφωνία να υπογραφεί όχι από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων -όπως προβλέπεται στο σχέδιο Ανάν-, αλλά από τα δύο κράτη με την παρούσα ονομασία τους, όπως αναφέρεται στην τουρκική απάντηση, επιδιώκοντας έτσι να εξασφαλίσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την αναγνώριση του περιορισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνο στις ελεύθερες περιοχές.

Επίσης, απορρίπτει κάθε ιδέα επανεγκατάστασης Ελληνοκυπρίων στο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση έδαφος και την επιστροφή της Μόρφου και της Καρπασίας, για οικονομικούς και στρατιωτικούς λόγους. Παράλληλα, επικρίνει τις προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το σύστημα εγγυήσεων, καθώς θεωρεί ότι αποδυναμώνει τις τουρκικές εγγυήσεις.

Ο κατοχικός ηγέτης συναντήθηκε εκ νέου απόγευμα της Κυριακής με τον Αλβαρο ντε Σότο, δίχως να έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες γύρω από το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.

Κασουλίδης: Μην παίρνετε της μετρητοίς τις δηλώσεις Ντενκτάς

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρ.Ντενκτάς ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, σημείωσε ότι πάρα πολλά γίνονται στο παρασκήνιο αυτό το κρίσιμο τριήμερο, γι αυτό δεν θα πρέπει κάποιος να παίρνει της μετητοίς τις δηλώσεις αυτές.

Ο κ. Κασουλίδης, αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει επαφές για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, επισήμανε ότι μπορεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να παρουσιάζει δημοσίως αυτή τη θέση, αλλά κάποιοι τρίτοι παρουσιάζουν τις θέσεις της Τουρκίας -που προσπαθεί να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη σύνοδο της Κοπεγχάγης- εντελώς διαφορετικές. Επανέλαβε, δε, ότι τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα και κάλεσε όλους σε ενότητα, σύμπνοια, ψυχραιμία και σωφροσύνη.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προτού ο Γλ.Κληρίδης αναχωρήσει για την Κοπεγχάγη να συγκαλέσει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο. Ερωτηθείς κατά πόσο είναι πιθανή συνάντηση μεταξύ των Κληρίδη και Ντενκτάς σήμερα, Κυριακή, ο κ. Κασουλίδης παρατήρησε ότι δεν έχει υπ όψιν του κάτι τέτοιο.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Κυριακής θα συναντηθεί ο Αλ.ντε Σότο με τον Ρ.Ντενκτάς, στο πλαίσιο του νέου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που εγκαινίασε το Σάββατο με τρίωρη συνάντησή του με τον Γλ.Κληρίδη, στο επίκεντρο των οποίων τίθενται οι παρατηρήσεις των δύο πλευρών επί του σχεδίου Ανάν.

Συλλαλητήριο της Παγκύπριας Κίνησης

Την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο κατά του σχεδίου Ανάν στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία από την Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών. Στην κινητοποίηση αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, καθώς και των Εκκλησιών Ελλάδας και Κύπρου.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Κερύνειας, Κωνσταντίνο Ωρολογά, στόχος του συλλαλητηρίου είναι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της αξιοπρέπειας των Ελληνοκυπρίων, αλλά και η αποστολή μηνύματος προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το απόγευμα του Σαββάτου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συμμετείχαν σε εκδήλωση στην Πύλα, όπου τέθηκε προς συζήτηση το σχέδιο Ανάν, και επισήμαναν ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Τελευταία ενημέρωση: 21:50

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ