71

Την αντίθεσή τους με την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την επιδίκαση του ποσού των 4,6 δισ. δρχ. (13,7 εκατ. ευρώ) στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο από το ΕΔΑΔ εξέφρασαν την Πέμπτη τόσο η ΝΔ, δια του εκπροσώπου Τύπου της, Θ.Ρουσόπουλου, όσο και ο ΣΥΝ.

Σε σχετική του δήλωση, ο κ. Ρουσόπουλος, αφού επισήμανε ότι «η παράταξη που το 1974 αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έλυσε οριστικά και αμετάκλητα το πολιτειακό δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν» υπογράμμισε:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν ψήφιζε τον σχετικό νόμο, αναλάμβανε διπλή δέσμευση: Πρώτον, να μην διασυρθεί το κύρος της χώρας στο εξωτερικό. Δεύτερον, να μην πληρώσει η Ελλάδα ούτε μία δραχμή στην τέως βασιλική οικογένεια. Τίποτα από τα δύο δεν γίνεται, μετά τη σημερινή καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

«Ο κ. Σημίτης» συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, «ισχυρίστηκε πως, ούτε λίγο – ούτε πολύ, το ποσό που επιδικάστηκε είναι λίγα χρήματα. Λίγα χρήματα τα 4,6 δισ., με τα οποία θα μπορούσε να αυξηθεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, το γνωστό ΕΚΑΣ, κατά 3,5% σε ένα χρόνο. Λίγα χρήματα τα 4,6 δισ., με τα οποία θα μπορούσε να αυξηθεί η επιχορήγηση του ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας κατά 47% για ένα χρόνο».

«Ας αναλογιστεί ο κάθε Έλληνας πολίτης αν τα 4,6 δισ. δραχμές είναι λίγα χρήματα, σκεπτόμενος τις ανάγκες της περιοχής, του δήμου, της κοινότητας στην οποία ζει. Αν αυτή την αντίληψη έχει ο πρωθυπουργός για την αξία των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων, τότε έτσι δικαιολογείται το άθροισμα της σπατάλης στα οικονομικά του κράτους, το οποίο γνωρίζουν όλοι πια, μετά και τις τελευταίες επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προσέθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

Αντιδράσεις και από τον ΣΥΝ

Λίγο πριν την κοινοποίηση του ποσού που επιδικάστηκε στον τέως, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στον Γλίξμπουργκ, αντίθετα, ο Γλίξμπουργκ χρωστάει, και μάλιστα πολλά, στον ελληνικό λαό».

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τονίζοντας: «Βρήκε και έκανε τις προκλήσεις του ο Γλίξμπουργκ, ακριβώς γιατί μετά το 1974 οι κυβερνήσεις υπήρξαν άτολμες, έγιναν λάθη της κυβέρνησης της ΝΔ το 1992 και ακολούθησαν και τα λάθη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 1994».

Μετά την ανακοίνωση του ποσού των 4,6 δισ. δρχ. που επιδικάστηκε στον τέως βασιλιά, ο Νίκος Βούτσης, υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, επανέλαβε την πάγια θέση ότι «η Ελλάδα δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στον τέως», μίλησε και αυτός για λάθη από τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, παραδέχθηκε ωστόσο ότι «έγιναν επιτυχημένοι χειρισμοί από τη νομική πλευρά».

Αντίθετο με την καταβολή αποζημίωσης το ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ δηλώνει αντίθετο με την καταβολή της αποζημίωσης στον τέως» όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος επισήμανε ότι σχετικά με τις αξιώσεις για την βασιλική περιουσία ανακύπτει «ηθικό, συμβολικό και πολιτικό ζήτημα».

Ο κ. Σκυλλάκος επικαλέστηκε τη συζήτηση του σχετικού νόμου στη Βουλή το 1994, όταν, όπως ανέφερε, είχε ειπωθεί σχετικά ότι «στις ελληνικές εφορίες έχουν γίνει έλεγχοι φορολογικοί και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Γλίξμπουργκ χρωστάνε στο ελληνικό Δημόσιο τεράστια ποσά».

«Η κυβέρνηση δεν το επικαλείται αυτό και θέλει να κλείσει την υπόθεση ικανοποιημένη από τα 4,6 δισ. δρχ.. Η δική μας άποψη είναι ότι δεν έπρεπε να δώσει δραχμή» προσέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ