Νέα Υόρκη: Αντιμετωπίσιμη πιθανόν είναι η εντεροπάθεια στη γλουτένη, μέσω της λήψης ενός ειδικού δισκίου, σύμφωνα με έκθεση Αμερικανών και Νορβηγών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science.


H γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που ανιχνεύεται κυρίως σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη (εντεροπάθεια στη γλουτένη) εμφανίζουν αδυναμία διάσπασης της πρωτεΐνης κατά τη διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες εκδηλώνονται με διάρροια, κόπωση, απώλεια βάρους και αναιμία. Η μόνη μέχρι στιγμής αποδεκτή θεραπεία είναι μια δίαιτα που δεν περιλαμβάνει γλουτένη.


Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ κατάφεραν να εντοπίσουν ένα είδος ενζύμου (ενδοπεπτιδάση) το οποίο έχει την ικανότητα να διασπά την πρωτεΐνη, αυξάνοντας τις πιθανότητες αντιμετώπισης του παθολογικού προβλήματος. Προχώρησαν μάλιστα στη δημιουργία ενός δισκίου που εμπεριέχει το ένζυμο, η λήψη του οποίου θα επιτρέψει στους πάσχοντες να καταναλώνουν ακόμα και τροφές που περιέχουν γλουτένη.


«Η πιθανότητα χρήσης συγκεκριμένων ενζύμων ως εναλλακτικής θεραπείας για τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα που δεν περιλαμβάνει γλουτένη, είναι αρκετά ελπιδοφόρα» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Δρ Σετάν Κόσλα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

health.in.gr