Ουάσιγκτον: Τη χημική αντίδραση που ευθύνεται για την ύπαρξη ενός καρκινογόνου συστατικού, της ακρυλαμίδης, στις τηγανητές πατάτες και σε άλλα αμυλώδη τρόφιμα ανακάλυψε πρόσφατα μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ.


Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι όταν το αμινοξύ ασπαραγίνη (που περιέχεται φυσιολογικά στις αμυλούχες τροφές) θερμανθεί μαζί με κάποιες κατηγορίες σακχάρων, όπως η γλυκόζη, σχηματίζει την ακρυλαμίδη, ουσία που έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνος σε πειραματόζωα. Η χημική αυτή αντίδραση χρειάζεται θερμοκρασία γύρω στους 100 βαθμούς Κελσίου για να πραγματοποιηθεί.


Η ακρυλαμίδη χρησιμοποιείται για την παρασκευή πλαστικών υλικών και βαφών, αλλά και για την απόσταξη του νερού. Μέχρι και την περασμένη άνοιξη ίχνη της είχαν ανιχνευθεί μόνο στο πόσιμο νερό, αλλά ο εντοπισμός της και στα τηγανητά φαγητά αποτέλεσε έκπληξη για την επιστημονική κοινότητα.


Οι Σουηδοί επιστήμονες που βρήκαν σημαντικές ποσότητες της εν λόγω ουσίας σε τροφές όπως οι τηγανητές πατάτες, τα τσιπς και ορισμένοι τύποι δημητριακών και ψωμιού, υποθέτουν ότι είναι πιθανό να ευθύνεται για ένα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων καρκίνου στη σκανδιναβική χώρα.


Την επικίνδυνη αυτή χημική αντίδραση ανακάλυψε μια ομάδα επιστημόνων που υποστηρίχτηκε από την καναδική κυβέρνηση. Η τελευταία έσπευσε να συστήσει στους κατασκευαστές τροφίμων να αναζητήσουν τρόπους αποτροπής της επικίνδυνης χημικής αντίδρασης κατά το μαγείρεμα και, κατά συνέπεια, να μειώσουν τα επίπεδα ακρυλαμίδης.


Τα αρχικά ευρήματα των Σουηδών σχετικά με την ακρυλαμίδη είχαν επιβεβαιωθεί τον περασμένο Ιούνιο από τις κυβερνήσεις της Νορβηγίας, της Βρετανίας και της Ελβετίας, ενώ ο προκαταρκτικός έλεγχος από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων έδειξε ότι η καρκινογόνος ουσία περιέχεται σε σημαντικές ποσότητες τροφίμων και στις ΗΠΑ.

health.in.gr