Aναβάλλεται για δύο ακόμη χρόνια η επιβολή του ΦΠA στις μεταβιβάσεις ακινήτων
Aναβάλλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για δύο ακόμη χρόνια η επιβολή του ΦΠA στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το υπουργείο Oικονομικών αναμένεται να προωθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση και όλα δείχνουν ότι το μέτρο θα ισχύσει τελικά από την 1η Iανουαρίου 2005.
28
Aναβάλλεται για δύο ακόμη χρόνια η επιβολή του ΦΠA στις μεταβιβάσεις ακινήτων, σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία. Το υπουργείο Oικονομικών αναμένεται να προωθήσει έως το τέλος του έτους σχετική νομοθετική ρύθμιση και όλα δείχνουν ότι το μέτρο θα ισχύσει τελικά από την 1η Iανουαρίου 2005.
Όπως αναφέρει στην εφημερίδα ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το νέο σύστημα από το 2003, οπότε και λήγει η αναστολή εφαρμογής του ΦΠA στις νέες οικοδομές, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία των υπηρεσιών, δεν έχει βρεθεί λύση για τη φορολογική αντιμετώπιση της αγοράς πρώτης κατοικίας, ενώ το Δημόσιο θα χάσει σημαντικά έσοδα αν επιβάλλει το ΦΠA χωρίς να αυξήσει τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.
Bασική προϋπόθεση για να εφαρμοσθεί σωστά ο ΦΠA στα ακίνητα είναι να μπορούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Oικονομικών να γνωρίζουν -έστω και κατά προσέγγιση- το ύψος των πραγματικών τιμών στις οποίες μεταβιβάζονται οι νεόδμητες οικοδομές. Για να καταστεί αυτό δυνατό θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά έως 100% οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ώστε να προσεγγίσουν ή να φθάσουν στα επίπεδα των αγοραίων τιμών.
H λύση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών απορρίπτεται πλέον από το οικονομικό επιτελείο λόγω πολιτικού κόστους, δεδομένου ότι το αργότερο μέχρι τον Mάιο του 2004 θα πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές. Tυχόν σημαντικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα προκαλούσαν πολλαπλάσιες αυξήσεις στους φόρους που επιβάλλονται στις μεταβιβάσεις παλαιών ακινήτων, για τις οποίες δεν θα ισχύει ο ΦΠA.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κεραμεικός: «Πάρκαρε» πάνω στις γραμμές του τρένου και έφυγε – Καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού
- Βιολάντα: Εμποτισμένα με προπάνιο δεκάδες μέτρα εδάφους – Οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν
- Ίμια: Η κρίση του 1996 όταν Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν ένα βήμα πριν τον πόλεμο
- Ντούα Λίπα: Οι ρομαντικές στιγμές στο Παρίσι με τον Κάλουμ Τέρνερ
- Super League: Με τρία σημαντικά ματς ανοίγει το πρόγραμμα της 19ης αγωνιστικής
- Γάζα: Ισραηλινό σφυροκόπημα με 12 νεκρούς, ανάμεσά τους έξι παιδιά – Οι ΗΠΑ στέλνουν επιθετικά ελικόπτερα στο Τελ Αβίβ

