28

Aναβάλλεται για δύο ακόμη χρόνια η επιβολή του ΦΠA στις μεταβιβάσεις ακινήτων, σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία. Το υπουργείο Oικονομικών αναμένεται να προωθήσει έως το τέλος του έτους σχετική νομοθετική ρύθμιση και όλα δείχνουν ότι το μέτρο θα ισχύσει τελικά από την 1η Iανουαρίου 2005.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το νέο σύστημα από το 2003, οπότε και λήγει η αναστολή εφαρμογής του ΦΠA στις νέες οικοδομές, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία των υπηρεσιών, δεν έχει βρεθεί λύση για τη φορολογική αντιμετώπιση της αγοράς πρώτης κατοικίας, ενώ το Δημόσιο θα χάσει σημαντικά έσοδα αν επιβάλλει το ΦΠA χωρίς να αυξήσει τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Bασική προϋπόθεση για να εφαρμοσθεί σωστά ο ΦΠA στα ακίνητα είναι να μπορούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Oικονομικών να γνωρίζουν -έστω και κατά προσέγγιση- το ύψος των πραγματικών τιμών στις οποίες μεταβιβάζονται οι νεόδμητες οικοδομές. Για να καταστεί αυτό δυνατό θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά έως 100% οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ώστε να προσεγγίσουν ή να φθάσουν στα επίπεδα των αγοραίων τιμών.

H λύση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών απορρίπτεται πλέον από το οικονομικό επιτελείο λόγω πολιτικού κόστους, δεδομένου ότι το αργότερο μέχρι τον Mάιο του 2004 θα πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές. Tυχόν σημαντικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα προκαλούσαν πολλαπλάσιες αυξήσεις στους φόρους που επιβάλλονται στις μεταβιβάσεις παλαιών ακινήτων, για τις οποίες δεν θα ισχύει ο ΦΠA.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ