28

Σημαντική αύξηση μεγεθών παρουσίασε η ΕΤΒΑ στο δεύτερο τρίμηνο του 2002, σε σχέση με το πρώτο, καθώς τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 15,7 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ. Έτσι, βελτιώθηκε η εικόνα της κερδοφορίας του ομίλου για ολόκληρο το εξάμηνο, αλλά και ανισχύθηκαν τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς, στον έλεγχο της οποίας έχει περιέλθει η ΕΤΒΑ.

Τα προ φόρων κέρδη, τα αναλογούντα στους μετόχους, διαμορφώθηκαν σε 14,9 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση τα κέρδη του 2001 είχαν χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου για την διαγραφή απαιτήσεων σύμφωνα με τον νόμο για τα «πανωτόκια», με συνέπεια τη μη διανομή μερίσματος.

Ωστόσο, η νέα διοίκηση προτίθεται για το 2002 να διανείμει μέρισμα στους μετόχους, από τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης, λόγω της βελτίωσης των αποτελεσμάτων.

Η καθαρή θέση του ομίλου η αναλογούσα στους μετόχους της ETBA Bank ανήλθε στα 1,024 δισ. ευρώ, ενώ η ανά μετοχή καθαρή λογιστική αξία των μετόχων της τράπεζας αντιστοιχεί σε 5,92 ευρώ.

Το ενεργητικό του ομίλου της ΕΤΒΑ Bank μειώθηκε κατά 10,6% και ανήλθε σε 2,782 δισ. ευρώ. έναντι 3,111 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2001.

Οι καταθέσεις και repos πελατών αυξήθηκαν κατά 46,5% έναντι 159 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αύξηση κατά 41,2% σημείωσαν και τα τραπεζικά ομόλογα τα οποία ανήλθαν σε 161 εκατ. ευρώ έναντι 114 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2001.

Οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις μειώθηκαν κατά 3,8% και ανήλθαν σε 1,200 δισ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΕΤΒΑ αντιπροσωπεύουν το 16,7% του συνολικού χαρτοφυλακίου, ενώ ο βαθμός κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις σωρευτικές προβλέψεις αυξήθηκε στο 71,4% από 65,6% που ήταν πέρυσι.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 26 εκατ. ευρώ έναντι 27,3 εκατ. ευρώ το 2001, ενώ τα καθαρά μη έντοκα έσοδα σε 4,4 εκατ. ευρώ έναντι 25,8 εκατ. ευρώ το περυσινό εξάμηνο. Το σύνολο των καθαρών εσόδων διαμορφώθηκε σε 39,1 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 15%.

Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων διαμορφώθηκαν σε 18,4 εκατ. ευρώ έναντι 17,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2001. Το ενεργητικό της Τράπεζας έφτασε τα 2,479 δισ. ευρώ έναντι 2,817 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2001 μειωμένο κατά 12%, κυρίως λόγω της ρευστοποίησης μέρους του χαρτοφυλακίου ομολόγων.

Τα κέρδη προ φόρων της ΕΤΒΑ Bank στο πρώτο εξάμηνο του 2002 ανήλθαν σε 13,6 εκατ. ευρώ έναντι 24,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ