30

Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Ο ρυθμός ανάπτυξης το β΄τρίμηνο του 2002 έφτασε στο 0,3%, ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές συνιστούν προσοχή.

Το γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 0,3% σε σχέση με το α τρίμηνο του έτους, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω (σε 0,3% από 0,2%).

Στις αρχές της εβδομάδας, η Bundesbank γνωστοποίησε την εκτίμησή της, η οποία έκανε λόγο για αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ σε ποσοστό 0,25% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Παράλληλα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι επιταχύνονται τελικά οι ρυθμοί ανάπτυξης και ότι οι πρόσφατες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες δεν θα επηρεάσουν τελικά την οικονομία.

Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές του BBC θεωρούν ότι η κορυφαία ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το δεύτερο εξάμηνο του 2002.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου για την εμπιστοσύνη των Γερμανών επιχειρηματιών σημείωσε απότομη πτώση στο 89,9 από 91,3 τον Ιούνιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ