H καφεΐνη επιτείνει το στρες
Νέα Υόρκη: Αύξηση της αρτηριακής πίεσης και εντονότερο άγχος εμφανίζουν τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychosomatic Medicine.
Νέα Υόρκη: Αύξηση της αρτηριακής πίεσης και εντονότερο άγχος εμφανίζουν τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychosomatic Medicine.
Ο Δρ Λέιν και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ στο Ντουράμ διεξήγαγαν μελέτη με στόχο να δαιπιστώσουν την επίδραση της καφεΐνης στον ανθρώπινο οργανισμό. Χορήγησαν σε 47 άτομα που συνήθιζαν να πίνουν καθημερινα καφέ, δισκία καφεΐνης τα οποία ισοδυναμούσαν με τέσσερις κούπες καφέ. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη εμφάνισαν ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση και επιπλέον παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση -κατά 32%- των επιπέδων ορού μιας ορμόνης, η οποία ονομάζεται επινεφρίνη και συσχετίζεται με καταστάσεις που προκαλούν στρες.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως η καφεΐνη αντιπροσωπεύει μία ιδιαίτερα διεγερτική ουσία η οποία καθυστερεί να αποβληθεί από τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, όπως φάνηκε από τα συμπεράσματα της μελέτης, ο οργανισμός χρειάζεται κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες για να αποβάλλει τη μισή από την ποσότητα καφεΐνης που προσλαμβάνει.
«Ακόμα και 12 ώρες μετά την κατανάλωση καφεΐνης, στον οργανισμό κυκλοφορεί το 1/8 από την αρχική ποσότητα που ελήφθη» δήλωσε συγκεκριμένα ο Δρ Λέιν στο Reuters. Όπως μάλιστα συμπλήρωσε, συνιστάται στα άτομα που έχουν προβλήματα αρτηριακής πίεσης ή αντιμετωπίζουν καθημερινά καταστάσεις έντονου στρες, να μειώσουν τις ποσότητες καφεΐνης που καταναλώνουν.
health.in.gr
- Xρυσές Σφαίρες 2026: One Battle After Another, Βουγονία και τέρατα – Όλες οι υποψηφιότητες
- «Απόλυτη φρίκη» στο Σουδάν – Μαζικός βιασμός 19 γυναικών που προσπαθούσαν να φύγουν από το Ελ Φασέρ
- Η Νάντια Βαλαβάνη γράφει ένα βιβλίο για τα «παιδιά του Φλεβάρη»
- H Eμμανουέλα Κατζουράκη χάλκινη στο Παγκόσμιο Κύπελλο σκοποβολής
- Νεκρός ο 40χρονος ορειβάτης που είχε τραυματιστεί στο φαράγγι του Αμπά στο Ηράκλειο
- Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Ιαπωνία


