
Ένα βήμα πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για το σύστημα αναγνώρισης των πτυχίων
Ελλιπή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με το σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καταλογίζει στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα.
28
Αιτιολογημένη γνώμη (το τελευταίο στάδιο πριν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) απέστειλε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, για ελλιπή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με το σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Πρόκειται για την οδηγία 89/48 σχετικά με το σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών, κυρίως για τους μηχανικούς και τους εκπαιδευτικούς.
Η οδηγία ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα 165/2000 της 23ης Ιουνίου 2000. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η μεταφορά της οδηγίας δεν είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο, καθώς διαπιστώνονται διακρίσεις εις βάρος των αλλοδαπών. Ειδικότερα, αναφέρονται οι προϋποθέσεις που ισχύουν για την απόδειξη των ικανοτήτων και την άσκηση προσαρμογής.
Επίσης, χαρακτηρίζεται παράτυπη η απαίτηση των ελληνικών αρχών για ακαδημαϊκή ισοτιμία των τίτλων επαγγελματικής επιμόρφωσης για την πρόσληψη στο Δημόσιο και την εγγραφή των αλλοδαπών με τα κατάλληλα προσόντα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).
Σημειώνεται ότι εάν η Ελλάδα δεν δώσει ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών από τη λήψη της αιτιολογημένης γνώμης, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να αποφασίσει την παραπομπή της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Υπό πίεση ο Τραμπ καθώς ανεβαίνουν οι τιμές καυσίμων, λέει πως το Ιράν ζητά από τις ΗΠΑ να ανοίξουν το Ορμούζ
- Χανιά: Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο 4χρονος μετά από επίθεση μεγαλόσωμου σκύλου
- LIVE: Ολυμπιακός – Μονακό
- Back To The Future; – Μυστηριώδης ανάρτηση του 2023 στο X «προβλέπει» τους πυροβολισμούς στον Λευκό Οίκο
- LIVE: Φενέρμπαχτσε – Ζάλγκιρις Κάουνας
- Classic Rock: Το νέο τεύχος είναι αφιερωμένο στο Woodstock – Αυτή την Κυριακή με το ΒΗΜΑ


