31

Εντός του 2002 θα οριστεί κατά πάσα πιθανότητα η ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Τζουσέπ Πικέ.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος και αυτό θα το αναγνωρίσουμε αύριο. Έτσι, από τώρα και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, ενδέχεται να μπορέσουμε να ορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός, αφότου οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν την πρόοδο της Τουρκίας όσον αφορά στα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια για την ένταξη.

Ο Πικέ τόνισε πάντως ότι δεν συνδέεται το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με αντάλλαγμα τη συναίνεση της Αγκυρας στο ζήτημα του ευρωστρατού. «Στην ευρωπαϊκή κοινότητα δεν είναι νοητοί ανάλογοι συμψηφισμοί» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται εξάλλου να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με άλλες 10 ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Κύπρος- στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, όπως μετέδωσε το Reuters.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ είχε δηλώσει πως αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει «να δημιουργήσει την κατάλληλη βάση για να προχωρήσουν οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Σεζέρ προειδοποίησε ότι η Αγκυρα θα πρέπει να επιταχύνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. «Αυτή η χρονιά έχει κρίσιμη σημασία για τις σχέσεις μας με την ΕΕ» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας πως μια αναβολή των μεταρρυθμίσεων θα δημιουργούσε μειονέκτημα για την Τουρκία.

Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, η ΕΕ θα πρέπει «αργά ή γρήγορα» να δώσει μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ακόμη και στο τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ