
Σχέδιο διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ενέκριναν οι υπ.Εσωτερικών των «15»
Την πρόταση της ισπανικής προεδρίας για εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων των κρατών-μελών της ΕΕ ενέκρινε η Σύνοδος των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
31
Την πρόταση της ισπανικής προεδρίας για εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων των κρατών-μελών της ΕΕ ενέκρινε η Σύνοδος των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Το Συμβούλιο συζήτησε απολογιστική έκθεση της ισπανικής προεδρίας για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην αντιμετώπιση του προβλήματος το τελευταίο εξάμηνο και ενέκρινε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων διά θαλάσσης.
Επίσης, εγκρίθηκε πρόταση της προεδρίας για εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων των κρατών-μελών της ΕΕ, ειδικότερα για την ανάγκη συνεργασίας στη λήψη επιχειρησιακών μέτρων από την Ένωση, σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της πρόσφατης μελέτης της Ιταλίας για τα εξωτερικά σύνορα.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην παρέμβασή του τόνισε ότι πρέπει να αποτελέσει μέλημα όλων μας η εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι η ενιαία διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, κυρίως σε επιχειρησιακό επίπεδο, αποτελεί αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και των κυκλωμάτων της, του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, καθώς και για την πολιτική του ασύλου.
Ο Έλληνας υπουργός μίλησε για ορθολογιστική και δίκαιη κατανομή βαρών ως αντιστάθμισμα για την αυξημένη ευθύνη ορισμένων χωρών όπως η Ελλάδα, που έχουν λόγω της γεωγραφικής τους θέσης εκτεταμένα και ευάλωτα σύνορα, ζητώντας την εκπόνηση σχετικής μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι η συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης παράνομων μεταναστών, ιδίως διά θαλάσσης, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της ΕΕ, αλλά με τήρηση κάποιας ισορροπίας, παρέχοντας αφενός υποστήριξη και αφετέρου επιβολή κυρώσεων στις χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν με την Ένωση ή δεν τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Τέλος στο θρίλερ Πάουελ – Ανοίγει ο δρόμος για τη νέα ηγεσία της Fed
- LIVE: Μπέτις – Ρεάλ Μαδρίτης
- Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
- LIVE: Σάντερλαντ – Νότιγχαμ Φόρεστ
- ΟΤ Delphi Economic Forum XI – Παυλόπουλος: Η Κοβέσι και οι Έλληνες δικαστικοί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κάνουν καλά τη δουλειά τους
- Ολυμπιακός: Κυκλοφορούν τα εισιτήρια για τα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό
