Λύση του Κυπριακού πριν την ένταξη στην ΕΕ προσδοκούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Φ.Ρίκερ
Λύση του Κυπριακού, πριν την απόφαση των «15» για ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προσδοκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Φιλ Ρίκερ.
Στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού, πριν την απόφαση των «15» για ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εστιάζουν την προσοχή τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Φιλ Ρίκερ.
Ο Ρίκερ επανέλαβε την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει τόσο τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για εξεύρεση συνολικής διευθέτησης του ζητήματος όσο και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι η ενταξιακή πορεία της νήσου μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για μια συνολική λύση του πολιτικού της προβλήματος.
«Υποστηρίζουμε» τόνισε «τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι, προς αυτή την κατεύθυνση». Όπως επισήμανε ο Ρίκερ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο πρόσφατο ταξίδι του Κόφι Ανάν στην Κύπρο και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειές του ίδιου, όπως και του ειδικού του συμβούλου για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.
Ερωτηθείς κατά πόσο η Ουάσινγκτον αντιτίθεται στην ένταξη πριν από τη λύση του Κυπριακού, ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε ότι πρόκειται για υποθετική ερώτηση, γι΄αυτό, όπως είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης, πριν η υποθετική αυτή ερώτηση γίνει πραγματική.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου ότι η Κύπρος θα ενταχθεί είτε εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό είτε όχι, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ μπορεί να μιλά για τον εαυτό του.
Δηλώσεις Κασουλίδη
Έμεση απάντηση στις δηλώσεις του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Πρωτόπαππα, σύμφωνα με τις οποίες παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ελληνοτουρκικών διενέξεων, έδωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.
«Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας και να αναδείξουμε την υπόθεση των απειλών της σε πραγματικότητα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι Ευρωπαίοι» επισήμανε ο κ. Κασουλίδης, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο δήλωσε ότι δεν αποτελούν είδηση των τελευταίων ημερών. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία» κατέληξε.