Αποζημίωση 100 εκατ. δολαρίων καταβάλει η Merrill Lynch για εξαπάτηση επενδυτών
Πρόστιμο ύψους 100 εκατ. δολαρίων θα καταβάλει η γνωστή αμερικανική επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch, στο πλαίσιο συμβιβασμού για την υπόθεση «λανθασμένης πληροφόρησης» των επενδυτών από τους αναλυτές του οίκου.
27
Πρόστιμο ύψους 100 εκατ. δολαρίων θα καταβάλει η γνωστή αμερικανική επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο συμβιβασμού για την υπόθεση «παραπληροφόρησης» από τους αναλυτές του οίκου, οι οποίοι πρότειναν αγορές για μετοχές που στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο χαρακτήριζαν «σκουπίδια».
Η τράπεζα, η οποία δεν παραδέχτηκε τις ευθύνες της, θα καταβάλει 48 εκατ. δολάρια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και 52 εκατ. σε άλλες πολιτείες, συμφώνησε στο διαχωρισμό όλων των σχέσεων ανάμεσα στο τμήμα των αναλυτών και στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής και εξέφρασε δημοσίως συγγνώμη στους πελάτες, τους μετόχους και τους εργαζόμενους της.
Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Έλιοτ Σπίτζερ, είπε ότι η συμφωνία θα συμβάλλει στην υπέρβαση των εντάσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, αλλά απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι δείγμα της διαφθοράς στη Γουόλ Στριτ.
Υπενθυμίζεται ότι η Merrill Lynch είχε κατηγορηθεί ότι οι αναλυτές της παραπλάνησαν τους επενδυτές, αξιολογώντας θετικά κάποιες μετοχές εταιρειών, με στόχο να εξασφαλίσουν από αυτές συμβόλαια επενδυτικής τραπεζικής. Ενδεικτικό είναι το γεγονός όπου αναλυτής της τράπεζας είχε χαρακτήρισει μία μετοχή ως «σκουπίδι» σε εσωτερικό e-mail, την ίδια ώρα που συνιστούσε σε επενδυτές την αγορά της.
Ο συμβιβασμός απαιτεί ακόμη από την τράπεζα να επισημαίνει στις συστάσεις της αν οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι επίσης πελάτες του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής.
«Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη για το ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι αναλυτές μας στο τμήμα ερευνών των εταιρειών Internet εξέφρασαν απόψεις που σε συγκεκριμένα σημεία ήταν αντίθετες με τις δημοσιευμένες συστάσεις μας» αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης διεξάγει έρευνες σε αρκετές παρόμοιες υποθέσεις, καθώς πολλοί επενδυτές έχουν υποβάλει μηνύσεις, κατηγορώντας τους «γκουρού» της Γουόλ Στριτ ότι οι συστάσεις και η αξιολογήσεις των μετοχών γίνονται βάσει των ιδίων συμφερόντων και δεν αντανακλούν καν πολλές φορές τις απόψεις των ίδιων των αναλυτών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καλημέρα και καλό μήνα λέει ο Αρκάς αλλά με αντιφατικές διαθέσεις
- Ενοικιαστές: Πού μπορούν να ζήσουν τελικά πιο ανθρώπινα και τι λέει ο δείκτης Carrie Bradshaw
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (1/2): Πού θα δείτε το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός, το Άρης – Παναθηναϊκός και όλα τα διεθνή
- Η φέτα και ο ανταγωνισμός από το λευκό τυρί
- Η «Αφηγήτρια ταινιών» επιστρέφει στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου
- ΑΕΚ και Ολυμπιακός κοντράρονται στη Νέα Φιλαδέλφεια – Με Πανσερραϊκό ο ΠΑΟΚ, με Κηφισιά ο Παναθηναϊκός

