Αμεση φορολογία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ ζητά ο Πρόντι
Το ζήτημα της επιβολής άμεσης φορολογίας στην ΕΕ για τη χρηματοδότηση των δαπανών της έθιξε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, υποστηρίζοντας ότι οι παρούσες διευθετήσεις του προϋπολογισμού είναι αδιαφανείς και πολύπλοκες.
31
Το ζήτημα της επιβολής άμεσης φορολογίας στην ΕΕ για τη χρηματοδότηση των δαπανών της έθιξε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, υποστηρίζοντας ότι οι παρούσες διευθετήσεις του προϋπολογισμού είναι αδιαφανείς και πολύπλοκες.
«Προτείνουμε ένα νέο σύστημα φορολογικών εσόδων σε αντικατάσταση του ισχύοντος πολύπλοκου χρηματοοικονομικού συστήματος. Είναι ένα σύστημα που δίνει στις δημοσιονομικές αρχές -το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών- την εξουσία να επιβάλουν την φορολογική πολιτική» δήλωσε ο Πρόντι σε ομιλία του, που ετοίμασε για να εκφωνήσει στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ, ύψους 90 δις ευρώ, χρηματοδοτείται ως τώρα από τα τελωνειακά έσοδα και τον ΦΠΑ. Ο Πρόντι ζήτησε επίσης πιό αποτελεσματική συνεργασία στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθούν τα ωφέλη που απέφερε το ευρώ.
«Ο συντονισμός πρέπει να είναι συνεχής και όχι να περιορίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις και πρέπει να καλύπτει φορολογικές και δομικές πτυχές». Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε επίσης να υπάρχει μια ενιαία φωνή στην ευρωζώνη, προς τους διεθνείς οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- ΗΠΑ: Ο Μπιλ Κλίντον στο Κογκρέσο για τον Έπσταϊν – «Λάθος πρόεδρος» καταθέτει λένε οι Δημοκρατικοί
- LIVE: Ελλάδα – Μαυροβούνιο
- NASA: Αναθεωρεί την αποστολή Artemis για την επιστροφή στη Σελήνη, προσθέτοντας νέες δοκιμές στο Διάστημα
- Η συμβολή του Προκόπη Παυλόπουλου για τον οριστικό «επαναπατρισμό» των Γλυπτών του Παρθενώνα
- Άρης: Το φλουρί στον μαχητή Μιχάλη Βοριαζίδη (pic)
- Ιταλία: Εκτροχιασμός τραμ στο Μιλάνο – Ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες