31

«Ελεύθερη και πλήρη πρόσβαση» στα ερευνητικά κέντρα βιοτεχνολογίας στην Κούβα προσέφερε ο Κουβανός πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, αμέσως μετά την άφιξη του δεύτερου στην Αβάνα την Κυριακή.

Ο Κουβανός πρόεδρος υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας τον Κάρτερ, ο οποίος είναι ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Κούβα από το 1959.

Σε σύντομη προσφώνησή του, ο Κάστρο δήλωσε ότι προτίθεται να δείξει στον κ. Κάρτερ «το κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο της νήσου» και πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος θα έχει «πρόσβαση σε όλα τα μέρη που θα θελήσει να επισκεφθεί» και «ελεύθερη και πλήρη» πρόσβαση στα κέντρα βιοτεχνολογίας, όπως και «επαφές με την επιστημονική κοινότητα» της Κούβας.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει την Αβάνα για τη διάδοση βιολογικών όπλων και τη χορήγηση βιοτεχνολογικού εξοπλισμού σε κράτη που θεωρούνται από την Ουάσινγκτον «εκτός νόμου».

Ο Κουβανός πρόεδρος είχε ήδη χαρακτηρίσει από την Παρασκευή το βράδυ «ψέματα ολυμπιακών διαστάσεων» τις πρόσφατες κατηγορίες που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της Κούβας. Επίσης είχε τονίσει ότι με τις κατηγορίες αυτές η αμερικανική κυβέρνηση επιζητεί να «σπείρει σύγχυση και να αποθαρρύνει» τους αμερικανικούς φορείς που αντιτίθενται στο εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Κούβα εδώ και 40 χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό