51

Κάλεσμα για θεσμικές και δομικές ματαρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή με στόχο μην μπορεί πλέον ο Γιασέρ Αραφάτ να υποδείξει την πολιτική προς την ειρήνευση, απηύθυνε την Τρίτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αριέλ Σαρόν εν όψει της συνάντησής του με τον Τζορτζ Ο.Μπους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απηύθυνε στη διάρκεια ομιλίας του έκκληση για «σημαντικές θεσμικές και δομικές αλλαγές στην Παλαιστινιακή Αρχή με πλήρη διαφάνεια και υπευθυνότητα», ενώ κάλεσε και για «ενοποίηση των διαφορετικών και συχνά αντίπαλων παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας».

Επίθεση δια της… διπλωματικής οδού

«Μία υπεύθυνη Παλαιστινιακή Αρχή που θα μπορεί να οδεύσει στο δρόμο της ειρήνης δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τη θέληση ενός άνδρα» τόνισε ο Σαρόν αναφερόμενος στον Γιασέρ Αραφάτ -τον οποίο χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, ανεύθυνο αποφεύγοντας να αναφέρει το όνομά του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στοχεύει στην παραγκώνιση του Παλαιστίνιου ηγέτη από την ειρηνευτική διαδικασία και ελπίζει πως αυτή τη φορά -καθώς δεν το είχε κατορθώσει στο παρελθόν- θα βρει σύμφωνο τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Τζορτζ Ο.Μπους έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να αποδεχθεί τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του Σαρόν να διακηρύξει πως ο Γιασέρ Αραφάτ -τον οποίο και οι δύο άνδρες κατηγορούν πως δεν κάνει αρκετά προκειμένου να επιβάλει το τέλος της τρομοκρατίας- δεν μπορεί να είναι πλέον εταίρος στην ειρήνη.

Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη Δευτέρα εκ νέου την απογοήτευσή του για τη στάση του Αραφάτ. «Με έχει απογοητεύσει. Πρέπει να ασκήσει ηγεσία. Οφείλει να δείξει στον κόσμο πως πιστεύει στην ειρήνη» υπογράμμισε ο Τζορτζ Ο.Μπους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press