51

Τριάντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται την Κυριακή από τη «μαύρη» εκείνη 21η Απριλίου του 1967· από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών που σκότωσε τη Δημοκρατία και βύθισε την Ελλάδα στο σκοτάδι για επτά ολόκληρα χρόνια. Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας απευθύνει μηνύματα ειρήνης, αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, κοινωνικής προόδου και συνοχής.

Μήνυμα πρωθυπουργού

«Ο μαύρος κατάλογος είναι ανεξάντλητος: Ματαίωση των εκλογών, απαγόρευση των κομμάτων, βασανιστήρια, εκτελέσεις, εκτοπίσεις, στέρηση ιθαγένειας, απολύσεις… Κατάλογος γεμάτος καταπίεση, η οποία, πέρα από το δημόσιο βίο, άγγιζε την καθημερινή ζωή. Ποιός δεν θυμάται το φόβο, τη διάχυτη
καχυποψία, το χαφιεδισμό; Ποιός μπορεί να ξεγράψει τις ρημαγμένες σχέσεις, τις κατεστραμμένες ζωές;» αναφέρει ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης, στο μήνυμά του για τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την επιβολή της χούντας.

«Η δικτατορία υπήρξε καταστροφική για τη χώρα μας. Η πιο μακρά στρατιωτική δικτατορία της νεότερης Ελλάδας συνδέθηκε με την απομόνωση της χώρας. Συνδέθηκε με τις ταπεινώσεις της χώρας και την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Συνδέθηκε με οικονομική αθλιότητα και κατασπατάληση. Συνδέθηκε με τη γελοιότητα του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

»Τιμούμε όλους τους αγωνιστές που έδωσαν το μαχητικό τους παρών στον αγώνα κατά της χούντας των συνταγματαρχών, αλλά δεν ξεχνούμε ποιοί, γιατί και πώς ευθύνονται για την εθνική ντροπή της χούντας της 21ης Απριλίου» τονίζει ο πρωθυπουργός και συμπληρώνει: «Αλλά η κοινωνία μας έχει αλλάξει. Δεν είναι πια η ίδια. Απαλλαγμένη από φοβίες και ιδεοληψίες του παρελθόντος και με σαφή εξωστρεφή συμπεριφορά στηρίζει τη Δημοκρατία μας και γυρίζει την πλάτη σε οτιδήποτε θα μπορούσε να μας οδηγήσει πίσω».

«Το θεσμικό-νομικό οπλοστάσιο με το οποίο έχει θωρακισθεί η Δημοκρατία μας εγγυάται την απρόσκοπτη πορεία και παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Σήμερα έχουμε όλοι, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί φορείς, οι παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας, όλοι ανεξαίρετα οι πολίτες, μία βασική υποχρέωση και ένα θεμελιώδες καθήκον: Να αναλάβουμε όλοι μας την ευθύνη του ρόλου που η Δημοκρατία μας έχει αναθέσει» καταλήγει ο Κ.Σημίτης.

Νέα Δημοκρατία

«Η θλιβερή αυτή επέτειος είναι αφορμή να προβληματιστούμε για την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Νέα Δημοκρατία για τη συμπλήρωση 35 ετών από τη χούντα των συνταγματαρχών και συμπληρώνει: «Τα 28 χρόνια συνεχούς και απρόσκοπτης δημοκρατικής διακυβέρνησης από τη Μεταπολίτευση, αποδεικνύουν ότι η Δημοκρατία σήμερα είναι ισχυρότερη από ποτέ.

»Οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους Έλληνες έχουν πια εξαλειφθεί και τα όποια σενάρια περί εκτροπών ανήκουν πια στη σφαίρα της φαντασίας ή προβάλλονται σκοπίμως από όσους, αδυνατώντας να κοιτάξουν μπροστά, καταφεύγουν μονίμως στο παρελθόν. Σήμερα η Δημοκρατία μας αντιμετωπίζει άλλους, πιο αφανείς, αλλά και πιο ύπουλους κινδύνους».

Στο μήνυμά της, η αξιωματική αντιπολίτευση απευθύνει έκκληση για «μία πραγματικά ισχυρή Ελλάδα. Για μία κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, για τη περαιτέρω θωράκιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας».

ΚΚΕ

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ τονίζει πως «η πολυδιαφημιζόμενη δημοκρατία μας, κρίνεται στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν, στους δρόμους, όπου δολοφονούνται διαδηλωτές (Γένοβα, Γκέτεμποργκ…). Κρίνεται στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, όπου βασιλεύει η εργοδοτική τρομοκρατία.

»Η επέτειος από την επιβολή της δικτατορίας προσφέρεται μόνο για επίκαιρα διδάγματα και ως αφορμή για να δυναμώσει η πάλη κατά των μονοπολίων και του ιμπεριαλισμού, κατά της πολιτικής που χαμηλώνει διαρκώς τον πήχη των δικαιωμάτων για τους λαούς».

ΣΥΝ

«Τριάντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που με τη βία των όπλων κατελύθη η δημοκρατία και επιβλήθηκε δικτατορικό καθεστώς από μία χούντα επίορκων αξιωματούχων, με την στήριξη των ΗΠΑ. Η πτώση της χούντας, καρπός του αντιδικτατορικού αγώνα και της προδοσίας της Κύπρου, τροφοδότησε ελπίδες και αγώνες για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας και του προοδευτικού εκσυγχρονισμού της κοινωνίας» υπογραμμίζει ο Συνασπισμός.

«Σήμερα, 28 χρόνια μετά την μεταπολίτευση, η απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες και την πραγματικότητα τροφοδοτεί την απαίτηση για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που να ενισχύουν την κοινωνική πρόοδο και συνοχή, τη δημοκρατία και την ποιότητα ζωής, την αποκέντρωση, την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου» τονίζει ο ΣΥΝ και καταλήγει: «Οι αγώνες για περισσότερη δημοκρατία και νέες κοινωνικές κατακτήσεις αποκτούν δραματική επικαιρότητα, καθώς ενισχύονται οι συντηρητικές πολιτικές, οι νεοφιλελεύθερες ιδέες και αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες».

ΔΗΚΚΙ

«Η 35η μαύρη επέτειος του αμερικανοκίνητου πραξικοπήματος των συνταγματαρχών την 21η Απριλίου του 1967, δεν είναι μόνον ημέρα ιστορικής μνήμης, αλλά και εγρήγορσης για το δημοκρατικό μέλλον της χώρας» τονίζει το ΔΗΚΚΙ.

«Οι ίδιες δυνάμεις που σχεδίασαν και στήριξαν τη χούντα των συνταγματαρχών και έστειλαν τον Αττίλα στην Κύπρο, καθοδηγούν και συντηρούν -και σήμερα- την τουρκική προκλητικότητα σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Με πρόσχημα την τρομοκρατία καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζουν τη διεθνή έννομη τάξη, προκειμένου να προωθήσουν την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων στον πλανήτη.

»Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι έντονη η ανάγκη της αντίστασης σε πολιτικές υποτέλειας και υποταγής, που οδηγούν σε συρρίκνωση των εθνικών συμφερόντων, των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων» τονίζει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ.Τσοβόλας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ