31

Πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια των επιβατών στα πλοία, «προκειμένου να αποφευχθούν τραγικά δυστυχήματα, όπως του Εξπρές Σάμινα» πρότεινε την Πέμπτη η Κομισιόν. Σε αυτά περιλαμβάνονται αυστηρότερες προδιαγραφές για τα πλοία και μεγαλύτερη προστασία των επιβατών.


Ειδικότερα, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινούνται στις ακόλουθες κατευθύνσεις:



* Αυστηρότερες προδιαγραφές για τη σταθερότητα των επιβατικών πλοίων, ώστε να παραμένουν στην επιφάνεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ακόμη και μετά από ένα μεγάλο ατύχημα. Συγκεκριμένα, η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει ενσωμάτωση στην κοινοτική νομοθεσία της «συμφωνίας της Στοκχόλμης», που περιλαμβάνει πιο αυστηρά μέτρα από τη διεθνή νομοθεσία σ΄αυτόν τον τομέα, αλλά δεν εφαρμόζεται μέχρι τώρα, παρά μόνο σε μερικές χώρες της βόρειας Ευρώπης.


* Τροποποίηση της ισχύουσας Οδηγίας για τους όρους ασφάλειας των επιβατηγών πλοίων, προκειμένου να συμπεριλάβει τα σύγχρονα σκάφη μεγάλης ταχύτητας. Προβλέπονται επίσης ειδικές ρυθμίσεις για την ασφάλεια των φέρι-μπόουτ που εκτελούν εσωτερικά δρομολόγια στις χώρες-μέλη, συμπληρωματικές εκείνων που αφορούν τους διεθνείς ναύλους. Η πρόταση προβλέπει προσαρμογή των παλαιών πλοίων στις νέες απαιτήσεις ή τη διάλυση τους όταν συμπληρώσουν 30 χρόνια.


* Μεγαλύτερη προστασία των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος. Υποχρεωτική ασφάλιση της εταιρείας και δικαίωμα αποζημίωσης μέχρι 250.000 ευρώ για κάθε επιβάτη.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ