Θαλασσινά και οστρακοειδή σύμμαχος της καρδιάς
Αθήνα: Τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή μπορεί να προστατεύουν την καρδιά, αφού μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της "κακής" χοληστερόλης, ενώ αυξάνουν αυτά της "καλής".
Αθήνα: Τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή μπορεί να προστατεύουν την καρδιά, αφού μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της «κακής» χοληστερόλης, ενώ αυξάνουν αυτά της «καλής».
Αυτό αναφέρει ο καθηγητής Σωφρόνιος Παπουτσόγλου, διευθυντής στο Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας-Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βασισμένος σε μελέτη που εκπόνησε ο ίδιος, αλλά και σε στοιχεία της διεθνούς βιβλιογραφίας.
Όπως εξηγεί ο κ. Παπουτσόγλου, τα μύδια, τα στρείδια, οι γαρίδες, τα καλαμάρια, οι σουπιές και τα χταπόδια περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που μπορεί να επηρεάσουν θετικά τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Ακόμα, προσθέτει ότι το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ συνιστά τα στρείδια ως μία από τις πιο κατάλληλες τροφές σε όσους επιθυμούν μείωση των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης στο αίμα τους.
Ο κ. Παπουτσόγλου επισημαίνει ότι τα στρείδια ωφελούν περισσότερο όταν καταναλώνονται ωμά, τα μύδια ωμά ή ελαφρώς βρασμένα, και οι γαρίδες, τα χταπόδια και τα καλαμάρια βραστά ή ψητά στη σχάρα. Ο λόγος είναι ότι έτσι διατηρούν σχεδόν αναλλοίωτη τη θρεπτική τους αξία.
health.in.gr
- Πυρηνικά: Οι συμφωνίες ελέγχου διάδοσης όπλων οδεύουν προς τέλμα το 2026 – Αυξάνεται ο κίνδυνος κρίσης
- Δύο λέξεις που πρέπει να αποφύγετε στη λίστα με τους στόχους σας για το 2026
- «Κίτρινος πυρετός» στο ηλεκτρονικό εμπόριο – Τα στατιστικά της «απόβασης» στο… «ελληνικό καλάθι»
- Νέο ξέσπασμα του Αντετοκούνμπο: «Είμαι εδώ, μην μου κάνεις αυτή την ερώτηση, είναι ασέβεια…» (vid)
- Κρήτη: Μεθυσμένος άνδρας έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε – Τη σορό του εντόπισαν πολίτες
- Πώς η κουλτούρα και τα social media γίνονται ο «Δούρειος Ίππος» της ακροδεξιάς

