Αθήνα: Τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή μπορεί να προστατεύουν την καρδιά, αφού μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της «κακής» χοληστερόλης, ενώ αυξάνουν αυτά της «καλής».

Αυτό αναφέρει ο καθηγητής Σωφρόνιος Παπουτσόγλου, διευθυντής στο Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας-Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βασισμένος σε μελέτη που εκπόνησε ο ίδιος, αλλά και σε στοιχεία της διεθνούς βιβλιογραφίας.

Όπως εξηγεί ο κ. Παπουτσόγλου, τα μύδια, τα στρείδια, οι γαρίδες, τα καλαμάρια, οι σουπιές και τα χταπόδια περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που μπορεί να επηρεάσουν θετικά τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Ακόμα, προσθέτει ότι το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ συνιστά τα στρείδια ως μία από τις πιο κατάλληλες τροφές σε όσους επιθυμούν μείωση των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης στο αίμα τους.

Ο κ. Παπουτσόγλου επισημαίνει ότι τα στρείδια ωφελούν περισσότερο όταν καταναλώνονται ωμά, τα μύδια ωμά ή ελαφρώς βρασμένα, και οι γαρίδες, τα χταπόδια και τα καλαμάρια βραστά ή ψητά στη σχάρα. Ο λόγος είναι ότι έτσι διατηρούν σχεδόν αναλλοίωτη τη θρεπτική τους αξία.

health.in.gr