37

Η Ουάσινγκτον έχει διατυπώσει προς την Αθήνα αίτημα συνδρομής στις επιχειρήσεις της «Διαρκούς Ελευθερίας» είτε με αποστολή ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν είτε με ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ώστε να αποδεσμευτούν στρατιωτικά τμήματα των ΗΠΑ και να σταλούν σε εμπόλεμες περιοχές, όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα.


Η ελληνική πλευρά έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν και προσανατολίζεται να ενισχύσει με ένα τάγμα της νεοσύστατης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας τους περίπου 2.000 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που διατηρεί στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρ όλο που οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, σχετικές προεργασίες ήδη έχουν γίνει. Το ενδεχόμενο αποστολής δυνάμεων στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη εξετάζει και η Ιταλία.


Στην περίπτωση που το σχέδιο των ΗΠΑ για μερική τους αποχώρηση από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη προχωρήσει, το ΝΑΤΟ θα κληθεί να ανακατατάξει τις δυνάμεις του (SFOR) στη χώρα αυτή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ