27

Σημαντικήπτώση σημείωσε την Τρίτηη Γουόλ Στριτ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,89% (32,17 μονάδες) στις1.667,35 και ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,59% (147,52 μονάδες) και διαμορφώθηκε στις 9.121,98.


Ο Standard & Poors 500 «γλίστρισε» χαμηλότερα κατά 1,92% στις1.057,60 μονάδες, έπειτα από την ανακοίνωση ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτάμισι ετών περίπου.


Η καταναλωτική εμπιστοσύνη «είναι ένα ακόμα σημάδι ότι η οικονομία είναι πράγματι αδύναμη» δήλωσε στο Bloomberg ο διαχειριστής της Value Line Asset Management, Αλαν Χόφμαν.


Και οι τρεις κυριότεροι δείκτες της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς σημείωσαν στη σημερινή και τη χθεσινή συνεδρίαση τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων έξι εβδομάδων, με «οδηγό» τις μετοχές τωνExxon Mobil, General Electric καιWal – Mart Stores.


Η Philip Morris υποχώρησε, καθώς οι αναλυτές τηςGoldman Sachs εκτιμούν ότι ο ρυθμός αύξησης των κερδών της εταιρείας θα επιβραδυνθεί το 2002. Ημετοχή της CVSσημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 20 ετών, έπειτα από την προειδοποίηση της δεύτερης μεγαλύτερης αμερικανικής αλυσίδας πώλησηςφαρμάκων ότι τα κέρδη το τέταρτο τρίμηνο θα είναι κατά 40% χαμηλότερα από το μέσο όρο των προβλέψεων των αναλυτών. Η μετοχή του πετρελαϊακού κολοσσού Enron υποχώρησε για δέκατη συνεχόμενη συνεδρίαση.


Ενδεικτική της νευρικότητας των επενδυτών είναι και η στροφή τους στο «ασφαλές καταφύγιο» των ομολόγων. Η απόδοση(η οποία κινείται αντιστρόφως ανάλογα της τιμής)του δεκαετούς κρατικού ομολόγουυποχώρησε σήμερα στο 4,42%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998.


Μεγάλες απώλειεςκαι στην Ευρώπη


Στις ευρωπαϊκές αγορές ο DJ Europe Stoxx 50 υποχώρησε κατά 2,44% στις3.411,62 μονάδες,με «οδηγό» τις μετοχές τωνNokia, Alcatel καιSiemens.


Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,62% στις 5.003,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 «γλίστρισε» χαμηλότερα κατά 3% στις4.251,93 μονάδες και στη Φρανκφούρτηο DAX σημείωσε πτώση 2,50% και διαμορφώθηκε στις 4.543,98 μονάδες.





Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ