Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η διατροφή με γιαούρτι μπορεί να μειώσει το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος.

Όπως μεταδίδει το BBC, ερευνητές του νοσοκομείου Χάμερσμιθ στο Λονδίνο θα διεξάγουν τεστ για να μελετήσουν την επίδραση του γιαουρτιού στη διατήρηση της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του στομάχου. Όσοι ασθενείς λαμβάνουν αντιβιοτικά για τις διάφορες λοιμώξεις καταπολεμούν τη μόλυνση, αλλά ταυτόχρονα καταστρέφουν και τα «φυσικά» βακτήρια του στομάχου, αφήνοντας τον οργανισμό εκτεθειμένο σε νέες λοιμώξεις.

Ο Δρ Κρις Μπούλπιτ, καθηγητής γηριατρικής στο Imperial College, δήλωσε: «Το γιαούρτι βοηθά να διατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις στα «φιλικά» βακτήρια του οργανισμού, τα οποία συντελούν στην άμυνα των εξασθενημένων ασθενών». Επίσης, συμπλήρωσε: «Η έρευνα θα εστιαστεί σε μια συγκεκριμένη λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Clostridium difficile diarrhoea (CDD)».

Αυτή η λοίμωξη προσβάλλει ασθενείς που έλαβαν αντιβιοτικά για μεγάλο διάστημα και προκαλεί διάρροια. Αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση άλλων ισχυρών αντιβιοτικών, με αποτέλεσμα να παρατείνεται ο χρόνος παραμονής του ασθενή στο νοσοκομείο.


Τέλος, ο Δρ Μπούλπιτ επισήμανε: «Η χορήγηση απλού γιαουρτιού, όπως αυτό που υπάρχει στα σούπερ μάρκετ, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ιδιαίτερα μεταδοτικού CDC. Ωστόσο, είναι σχετικά δύσκολο να πειστούν οι ασθενείς και ειδικά οι ηλικιωμένοι να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να τρώνε γιαούρτι».

health.in.gr