53

Κλιμακώνεται η κρίση την οποία διέρχεται η Τουρκία. Δύο βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού παραιτήθηκαν την Τρίτη, ενώ φημολογούνται και άλλες παραιτήσεις. Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ ενδέχεται να εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του κόμματος Μητέρα Πατρίδα εκφώνησε ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας ομιλία σε ύφος «παραίτησης» -όπως θεωρήθηκε από πολλούς. Αναφερόμενος εμμέσως στις έρευνες για σκάνδαλο που οδήγησαν σε παραίτηση του υπουργού Ενέργειας, στράφηκε εκ νέου εναντίον των στρατιωτικών τονίζοντας ότι «η προσπάθεια εξόντωσης μιας πολιτικής ομάδας με μεθόδους στρατιωτικών διακυβερνήσεων είναι απαράδεκτη».


Για πρώτη φορά ο Γιλμάζ επισήμανε ότι «η Μητέρα Πατρίδα έχει σημειώσει επιτυχία στο κυβερνητικό έργο» και ότι «είναι το σύμβολο της ανάπτυξης, της εξέλιξης και της προόδου στην οικονομία και στη Δημοκρατία και θα συνεχίσει στο εξής να εκτελεί το έργο της, πράγμα που θα κάνει χωρίς φόβο και έχοντας να λογοδοτήσει μόνο στο λαό».


Εξάλλου, εάν τις παραιτήσεις των βουλευτών Μεχμέτ Οζτζάν και Ναζιρέ Καράκους ακολουθήσουν και άλλες -φημολογούνται ακόμα πέντε ή έξι-, θα προκληθεί ανατροπή των ισορροπητικών δυνάμεων στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η Δημοκρατική Αριστερά θα χάσει το προβάδισμα με 132 βουλευτές, προς όφελος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστική Κίνηση που έχει 126 αντιπροσώπους.


Τέτοιου είδους εξέλιξη ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την αξίωση του ηγέτη της Εθνικιστικής Κίνησης να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ως επικεφαλής του πρώτου σε δύναμη κόμματος στην Εθνοσυνέλευση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ