35

Τις εγκαταστάσεις της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων» (ΒΦΛ, γνωστή ως ΣΙΝΓΚ) στη Θεσσαλονίκη κατέλαβαν την Τρίτη ακτιβιστές της Greenpeace. Αίτημά τους είναι να σταματήσει η παραγωγή ουσιών που απειλούν το κλίμα και καταστρέφουν το όζον.

Οι ακτιβιστές απέκλεισαν τις μονάδες όπου παράγονται χημικές ουσίες, οι οποίες ευθύνονται -όπως υποστηρίζουν- για την αποσταθεροποίηση του κλίματος και την τρύπα του όζοντος.


Η κατάληψη του εργοστασίου άρχισε το πρωί, όταν 20 ακτιβιστές της Greenpeace από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σλοβακία εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, σκαρφάλωσαν στους χώρους παραγωγής των χημικών ουσιών και ανάρτησαν τρία πανό, με το σύνθημα «Εδώ καταστρέφουν κλίμα και όζον. Stop climate – ozone killers.»


Το μεσημέρι οι ακτιβιστές αναμένεται να συναντηθούν με τη διοίκηση της εταιρείας -η οποία αυτή την ώρα συνεδριάζει- για να της υποβάλουν τα αιτήματά τους.


Τα μέλη της οργάνωσης δηλώνουν αποφασισμένα να παραμείνουν στο χώρο του εργοστασίου όσο χρειαστεί. «Θα απομακρυνθούμε μόνον όταν η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων δεσμευτεί δημοσίως ότι θα σταματήσει την παραγωγή των επικίνδυνων χημικών ουσιών. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε το στόχο μας, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας» τόνισε η εκπρόσωπος της Greenpeace, Μάχη Σιδερίδου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ