31

Υπέρ της αποφυγής της δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων και κατά της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια τάσσεται η Ελλάδα, όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης.

Ο κ. Μπεγλίτης επισήμανε ότι θα πρέπει να βρεθούν συνταγματικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Εναπόκειται στις ηγεσίες του Μαυροβουνίου και της Σερβίας να πραγματοποιήσουν διάλογο πέρα από τη λογική των τετελεσμένων, γιατί, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, στα Βαλκάνια αυτή η λογική δημιουργεί αποσταθεροποιητικές καταστάσεις.


Κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις της ελληνικής μειονότητας σχετικά με την πρόσφατη απογραφή που έγινε στην Αλβανία, τόνισε ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για το σεβασμό των διαδικασιών που ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες.


Τα Τίρανα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σταθεροποίηση της συμφωνίας σύνδεσης, και βασική προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, κατέληξε ο κ. Μπεγλίτης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ